Politika

Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO; Petković: Bilo bi bolje da kosovski političari što pre prihvate realnost

Komentari

Autor: Kosovo online, Tanjug

27/10/2021

-

11:50

Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO; Petković: Bilo bi bolje da kosovski političari što pre prihvate realnost
Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO; Petković: Bilo bi bolje da kosovski političari što pre prihvate realnost - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je danas, povodom izjave predsednice Kosova Vjose Osmani da je Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu, da nije Srbija kancerogena, već da je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru KiM i regiona.

Osmani je istakla da Kosovo neće menjati Ustav da bi uspostavila Zajednicu srpskih opština uz tvrdnju da je "Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu" Ona je u intervjuu za Kanal 10 navela da "niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska. U najboljem slučaju to može biti NVO organizacija".

"Srbija nije zainteresovana za mir, niti za rešavanje pitanja nestalih, i ne namerava da postigne dogovor sa Kosovom", rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Osmani je optužila Srbiju da je izazvala nedavne probleme na severu Kosova, te da taj potez nakon akcije kosovske policije treba posmatrati kao pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko što je postignuto u regionu.

"Evo ruskog pokušaja da uništi sve američko i evropsko što je postignuto na našim prostorima. Ovo je veliki sukob i Kosovo je mesto gde se najviše sukobljava na celom evropskom kontinentu, sukobljavaju se ruski interesi sa interesima organizacija kao što su NATO, EU i SAD", rekla je Osmani za Kanal 10.

"Bilo bi bolje da kosovski političari što pre prihvate realnost"

Regujući na njene tvrdnje, Petković je ocenio da je jasna namera "takozvane predsednice samoproglašenog Kosova" da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru KiM i antisrpskim izjavama i da se nametne kao važan politički faktor u Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama.

Petković je podsetio da je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima ne samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

"Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda", istakao je Petković.

On je dodao da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, zbog čega je krajnje vreme da Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje Zajednice.

"A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom", rekao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija