Politika

Srpska lista: Prištini se mora dati do znanja da mora da primeni sporazume

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

17:43

Srpska lista: Prištini se mora dati do znanja da mora da primeni sporazume
Prinskrin/Tanjug - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Srpske liste sastali su se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove, kojima su preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora da primeni sporazume koje je potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Srpska lista.

"To nije nikakav hir Srpske liste već međunarodna obaveza, čije ispunjenje je garantovala i sama Evropska unija", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk nalogu Srpske liste.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Milan Radojević. Rakić je rekao da dogovori iz Brisela moraju da se sprovode jer su, kako je naveo, oni potpisani, obavezuju sve, "i jer jedino tako možemo ostvariti bolje uslove života i graditi međusobno poverenje koje nam je danas preko potrebno".

"Srbi, posebno na severu su ušli u kosovske institucije zato što je upravo Briselskim sporazumom garantovano formiranje Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda koja će štititi kolektivna i pojedinačna prava našeg naroda", naveo je Rakić.

Na sastanku je, kako se dodaje, ocenjeno da su jednostrane akcije pripadnika Rosu uperene protiv srpskog naroda opasne, nedopustive i kontraproduktivne, i da izazivanje straha i nemira među stanovništvom može dodatno ugroziti bezbednosnu situaciju. Naglašeno je da Srpska lista podržava dijalog kao osnovni način rešenja svih problema i otvorenih pitanja, "jer je dijalog jedini način i jedino mesto gde se ova pitanja mogu rešavati".

Srpska lista, kako se navodi, zahteva od svih, posebno Evropske unije, da učine sve kako bi se nastavio dijalog, i kako bi se primenili do sada postignuti sporazumi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija