Politika

Vujović: Rano za priču o zagađenju zbog Rio Tinta jer još nije urađena studija o uticaju na životnu sredinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

17:34

Vujović: Rano za priču o zagađenju zbog Rio Tinta jer još nije urađena studija o uticaju na životnu sredinu
Irena Vujović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u parlamentu da je još rano pričati o zagađenju životne sredine u vezi s projektom kompanije Rio Tinto, jer još nema studije o uticaju na životnu sredinu.

Odgovarajući na pitanje poslanika Vladana Gašića ona je poručila da sasvim sigurno niko ne želi da se nanese bilo kakvu štetu životnoj sredini ili zdravlju ljudi, te dodala da se radi na obimu i sadržini buduće studije, u čemu učestvuje i javnost, a da će tek nakon toga kompanija izraditi studiju o proceni uticaja na živitnu sredinu.

Ona će, kako je navela, biti transparentna i biće predmet razgovora.

"Sve je sada na bazi pretpostavki oko zagađivanja vode, zemlje. Sve ćemo kroz studiju utvrditi. Ne možemo da osuđujemo unapred", rekla je Vujović.

Dodala je da je Ministarstvo u svakodnevnoj komunikaciji sa kompanijom i da se prati svaki korak.

"Bez studije ne možemo da baratamo sa nivoima zagađenja kojeg možda ni ne bude. Sve oči javnosti su uprte i niko ne želi da radi stvari koje će naneti štetu životnoj sredini i zdravlju ljudi", rekla je Vujović u delu sednice u kojem poslanici postavljaju pitanja članovima vlade.

Dodala je da će uskoro biti novih informacija u vezi sa obimom i sadržajem, što je korak pre studije, a s obzirom da je bilo žalbi.

Vujović je dodala da bi volela da svi zainteresovani i svi koji imaju sumnju učestvuju u procesu kako bi se sve sugestije uzele u obzir.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će se, kako je i najavljeno, kada Studija bude gotova odrediti i vreme održavanja referenduma, što će biti prvi put da se o takvoj stvari odlučuje na taj način.

Dodao je da se podrazumeva da u svaki projekat izgradnje bilo kog industrijskog postrojenja mora biti uključeno Ministarstvo poljoprivrede, zbog posledica po zemljište, njegovu bližu i dalju okolinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija