Politika

Kurti: Sastanak sa Vučićem mogao bi da bude sredinom novembra

Komentari

Autor: Fonet

29/10/2021

-

12:46

Kurti: Sastanak sa Vučićem mogao bi da bude sredinom novembra
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao da bude sredinom novembra, ali da to zavisi i od Evropske unije, kao posrednika u dijalogu, javlja RTK.

"To bi moglo da se desi negde sredinom novembra. Međutim, tačnog datuma nema, to zavisi i od posrednika dijaloga u Briselu“, rekao je Kurti na konferenciji za štampu u Prištini.

Prema izveštaju portala Kosovo onlajn, koji se poziva na portal Telegrafi, Kurti se osvrnuo i na zaustavljanje kosovskih boksera na prelazu Merdare i ocenio da je tim činom "Srbija otkrila svoje lice i suštinu kao države, za one koji su imali dileme".

"Naravno da će sva ova pitanja biti obrađena u Briselu, ali i pre sastanka, jer smo sa njima u komunikaciji preko pisama koja šaljemo", rekao je Kurti.

Još nije određen datum sastanka

On je dodao da bi sastanak glavnih pregovarača u dijalogu, eventualno mogao da se dogodi u drugoj polovini novembra, ali da za njegov susret s Vučićem nije određen datum, a da to zavisi od posrednika u Briselu.

Prištinska televizija podseća da su se Vučić i Kurti prvi put sastali 15. juna i da su na kraju obe strane poručile da se ni o čemu ne slažu, ali su izrazile spremnost za nastavak dijaloga.

Drugi sastanak Kurtija i Vučića održan je 19. jula u Briselu, kada je Kurti predložio sporazum u šest tačaka, kao deklaraciju o miru između Kosova i Srbije, ali je naveo da je sporazum odbijen, a da "još nije pročitan", što je Kurti protumačio kao "nespremnost da se postigne dogovor".

Kurti i Vučić sastali su se treći put 6. oktobra, na marginama Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana. Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, počeo je 2011. godine, a u aprilu 2019. potpisan je Briselski sporazum koji još nije u potpunosti realizovan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija