Politika

BIRODI: Srbija Sporazumom o izbornim uslovima dobila "komesarsko" telo umesto REM-a

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

14:24

BIRODI: Srbija Sporazumom o izbornim uslovima dobila "komesarsko" telo umesto REM-a
Euronews/Marko Subotić - Copyright Euronews/Marko Subotić

veličina teksta

Aa Aa

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) smatra da se, potpisanim Sporazumom o izbornim uslovima, definitivno legitimizuje ono što je razgovarano na susretima sa evropskim posrednicima, ali da je Srbija time dobila, kako tvrde, "komesarsko telo" koje radi posao REM-a.

Članovi tog Privremenog tela za praćenje medija su ujedno imenovani članovi REM-a, a činjenica da će političke stranke da predlažu privremene članove tela je "svojevrsni sistemski sukob interesa", navodi se u saopštenju.

"Novopotpisani dokument, Sporazum o izbornim uslovima, između stranaka koje su o primeni izbornih zakona pregovarale bez EU posredovanja, definitivno se legitimizuje ono što je dogovoreno na razgovorima na tzv. EU koloseku", smatra BIRODI.

Kako dodaju, ostaje da se vidi da li će narodni poslanici "pokazati svoj integritet i odbiti" navedeni predlog o Privremenom telu, "ili će svojim dizanjem ruke za ovakva rešenja i pre početka izborne kampanje stvoriti argumentaciju o izborima koji nemaju potreban nivo integriteta".

Iz ove organizacije poručuju da je potpisani Sporazum bio prilika da se spreči urušavanje izbornog integriteta tako što bi aktuelni Savet REM-a zbog višegodišnjeg nelegalnog statusa rada usled nepromenjenih internih akata bio smenjen.

Prema njihovom mišljenju, posao nadzora nad medijima trebalo bi da preuzme Nadzorni odbor, telo koji bi bilo izabrano na javnom konkursu i sa jasnim kritrijumima od članova predloženih od strane: fakulteta, strukovnih udruženja novinara i nevladine organizacije koje imaju stručnost za temu izbora.

Ovako, Privremeno telo za medije, navodi BIRODI, bilo bi prelazno telo ka stvaranju regulatornog tela koje u Srbiji ne postoji, a čije poslove obavlja Republička izborna komisija.

Iz BIRODI poručuju da su reagovali kada su se pojavili prvi predlozi ispred opozicije o stvaranju paralelnih tela i napravili analizu i ukazali kako je moguće, uz smene odgovornih u Savet REM-a, zatim promenama Zakona o narodnim poslanicima, u delu sastava Nadzornog odbora i primenu Zakona o uzbunjivačima, vratiti integritet izbornog procesa, kao i da su na isti način "reagovali kada je ideja o jednom paralelnom (komesarskom) telu predstavljen od strane EU posrednika".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija