Izbori 2022

Potpisan Sporazum o izbornim uslovima: Uređenje izbornog zakona, kontrole, izveštavanja

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

12:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum o unaprednju uslova za održavanje izbora potpisan je danas u Skupštini Srbije. 

Sporazum su potpisali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predstavnici stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog.

Potpisnici sporazuma su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i opozicione stranke koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog - Dveri, DSS, POKS, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija, Dosta je bilo.

Sporazum se, kako je ranije rečeno, odnosi na izborno zakonodavstvo, zatim na sam izborni proces, kao što je podnošenje lista i prikupljanje potpisa, na kontrolu biračkog spiska i samog dana glasanja i rezultate, kao i na pitanje medija, izveštavanje javnog servisa i finansiranja kampanje.

Celokupan tekst sporazuma možete videti na sledećem linku.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog okončanog posla.

On je je naveo da neće svi u potpunosti biti zadovljni, ali je ukazao na važnost uspostavljanja dijaloga.

Dačić je istakao da se tim sporazumom ne dira dogovor koji je postignut sa evroparlamentarcima, kao što je formiranje privremenog tela za kontrolu medija i proširenje Republičke izborne komisije.
Predsednik parlamenta je pozvao opozicione stranke da do ponedeljka, 1. novembra do kada je produžen rok, predlože kandidate koji će biti članovi privremenog regulatornog tela za medije.

Kako je dodao, ostvareni su značajni pomaci u dogovoru i sporazumu uključujući i mere koje su usvojene i predložene zajedno s evroparlamentarcima da se izborni uslovi pobljšaju i da se time otkloni svaka mogućnost da to bude alibi blo kome za optužbe na račun Srbije i da steknu uslovi da izbori budu održani u demokratskoj i fer atmosferi.

Kako je dodao u dijalogu bez učešća evroparlamentaraca stranke su se više bavile konkretnim pitanjima izbornog procesa i ostvarena su značajna poboljšanja, pojednostavljenja i preciziranja normi koje će dovesti do olakšanja probavljanja protpisa, prijavljivanja lista, kontrole spiska provere mogućih neregulatnosti u samom izbornom danu.

Postoji podsetio je, i deo koji se tiče medija  i bavi se i pitanjima javnog servisa za koji će stojati pravilnik, dok će za ostale postojati preporuke uz nadu da će ih poštovati svi mediji.
On je najavio nastavak dijalog nakon izbora i otvaranje pitanja izbornog zakona.

Obradović: Ima poboljšanja, ali daleko smo od poštenih izbora

Lider Dveri Boško Obradović rekao je nakon potpisivanja Sporazuma o izbornim uslovima u Skupštini Srbije da ne deli entuzijazam i oduševljenje potpisanim sporazumom, ali je ocenio da ima određenih konkretnih poboljšanja izbornih uslova.

“Ali smo daleko od slobodnih i poštenih izbora. Mnogo važnije biće kako će izgledati primena i na tome ćemo raditi”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je naveo da će Dveri delegirati predstavnike u svim telima koji se formiraju, od Radne grupe za proveru biračkog spiska, do kontrolnog tela koje će pratiti implementaciju sporazuma i kompletan izborni proces.

“Za mene je važno što je vlast potpisujući sporazum priznala da uslovi prošle godine nisu bili kako treba”, rekao je Obradović.

Precizirao je da se u sporazumu navodi da će RTS i RTV imati svoj program u smislu statusa opozicije, da će imati svoje pravilnike, a da će ostali emiteri u narednih 15 dana dostaviti planove.

Formira se Radna grupa za proveru biračkog spiska, smanjen je broj potpisa za pokrajinske i lokalne izbore, biće izdvojene veće finansije za učesnike na izborima, biće ukinuto jemstvo za dobijanje finansija, a funkcionerska kampanja neće biti moguća deset dana pre izbora.

Dodao je da će biti velikih pomaka u radu RIK-a u kojem će, kaže, opozicija imati svoje predstavnike.

Stamenkovski: Izbori 3.aprila

Predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski izjavila je danas da je Sporazumom o izbornim uslovima definisano da će izbori biti održani 3.aprila. Ðurđević Stamenkovski je kazala da će izbori za predsednika Republike biti raspisani 3. marta, a parlamentarni 15. februara.

"Zavetnici su pristupili odgovorno i temeljno i u dobroj veri da će sporazum biti impelmentiran u praksi. Najvažnije je da smo poslali poruku da svako može da iznese svoje političke stavove, a da ne bude diskriminisam i cenzurisan", rekla je ona.

Lider ÐB Saša Radulović rekao je da sporazum donosi to da će izborna krađa biti teža, a njeno otkrivanje lakše.

"Postignuti su značajni pomaci u kontroli izbornog procesa, ali ne i u oblasti medija koliko smo se nadali", rekao je Radulović.

 

 

Komentari (0)

Talk of the town