Politika

Brnabić o rezultatima Vlade: Najveći izazovi pandemija, nestabilnost na Kosovu i energetska kriza

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

11:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić predstavila je danas rezultate rada kabineta Vlade, godinu dana od formiranja i istakla da je vlada bila suočena sa velikim izazovima, ali da je uprkos tome zadovoljna, jer sačuvana je ekonomska stabilnost.

Brnabić je, na konferenciji za medije, rekla da su najveći izazovi sa kojima se vlada suočila - pandemija virusa korona koja je nastavljena, nestabilnost prouzrokovana provokacijama Prištine i napadima na Srbe na Kosmetu, ali i neočekivana energetska kriza koja je usledila paralelno sa pandemijom i predstavlja dodatni i ogroman udarac na ekonomiju.

"Paralelno sa pandemijom započela je energetska kriza koju niko nije očekivao, ali koja je neviđenih razmera i koja je udarac na ekonomiju u svetu i prirodno preliva se i kod nas", kazala je.

Istovremeno ona je navela da postoje četiri osnovne teme Vlade, a to su zdravstvo zbog pandemije virusa korona, borba protiv organizovanog kriminala i mafije, evropske integracije i reforme u oblasti vladavine prava i kao četvrto ekonomija.

"Zadovoljna sam rezultatima, mislim da i građani treba da budu zadovoljni, jer smo sačuvali ekonomsku stabilnost, radna mesta. Kod nas za razliku od drugih zemalja u svetu nezaposlenost nije rasla, rasla je zaposlenost, imamo veći priliv stranih investicija, rast plata, penzija, nastavili smo infrastrukturne projekte. Ekonomski rezultati su bolji od očekivanog i to je potvrđeno i od MMF, Svetske banke, EU, u Izveštaju Evropske komisije...", kazala je Brnabić.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Brnabić je navela da se očekivalo da će biti smanjena tokom 2021. godine, ali da to nije bio slučaj. Istakla je da postoji velika razlika, kada je reč o pandemiji, u odnosu na prošlu godinu, a to je postojanje leka, odnosno vakcine.

Premijerka je izjavila da je prema njenim saznanjima većina članova kabineta Vlade vakcinisana i dodala da je Srbija slobodna zemlja i da ona ne može na silu nikome da nametne šta da radi.

"Velika većina ministara jeste vakcinisana koliko znam, ne znam da li se ministar Krkobabić vakcinisao, ali ipak ovo je slobodna zemlja i ja nikoga ne mogu da nateram. Ipak, mislim da je vakcinacija odgovorna, solidarna", kazala je premijerka.

Na primedbu novinara da na konferenciji neki ministri ne nose zaštitne maske i pitanje da li je to nepoštovanje propisanih mera i kakva se poruka na taj način šalje građanima, Brnabić je primetila da većina nosi, ali da bi trebalo svi da nose.

Naglašavajući da je Vlada bila suočena i sa nestabilnošću prouzrokovanom ponašanjem privremenih prištinskih institucija, Brnabić kaže da je veliki deo energije potrošen na stalne provokacije, napade na Srbe na KiM.

Prema njenim rečima, u suočavanju sa problemima u vezi južne srpske pokrajine, Vlada je imala ogromnu pomoć i podršku predsednika Srbije.

O Izveštaju Evropske komisije

Vlada Srbije stavila je pun fokus na reforme u oblasti vladavine prava, zahvaljujućiu čemu je Evropska komisija (EK) preporučila članicama Evropske unije otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom, izjavila je Brnabić.

"Mi sada šaljemo mesečne izveštaje, koje šaljemo Delegaciji EU u Srbiji, EK, državama članicama, o tome šta smo uradili u svakoj pojedinačnoj oblasti u okviru vladavine prava. Potpuno transparentno i u potpunosti posvećeno zajedno sa našim parterima u EU radimo zajedno na tome, zato što prepoznajemo da je to sledeći talas reformi nakon svega onoga što smo završili u ekonomiji, a što je pokrenuo Aleksandar Vučić sa fiansijskom konsolidacijom, izuzetno važno za naše građane i za našu ekonomiju", istakla je premijerka.

Dodala je da joj je drago što je u izveštaju EK o napretku prepoznato da Vlada ima potpuni fokus na reformi u oblasti vladavine prava i što je prepoznato da je Srbija u svim oblastima postigla napredak.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Izveštaj koji smo dobili je jedan od najboljih u poslednjih nekoliko godina. Taj izveštaj nam, nadam se, otvara put u otvaranju dodatnih klastera u okviru naših integracija. Mi smo na samitu u Luksemburgu konstatovali da je klaster 1 Osnovna prava već otvoren, spremni smo na otvaranje klastera 3 i 4 i videćemo da li će se države članice EU odazvati pozivu EK da se otvore na međuvladinoj konferenciji koja će se održati u decembru", rekla je Brnabićeva.

Ocenila je da je dosta neuobičajeno to što je EK preporučila članicama i rekla potpuno jasno i nedvosmisleno da su se stvorili uslovi za to. Podsetila je da je nakon javne rasprave, Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na predlog ustavnih amandmana.

"Mi smo prva i za sada jedina zemlja koja je u okviru prvih godinu dana rada Vlade ne samo prihvatila novu metodologiju EU i potpuno svoje administrativne strukture reorganizovala tako da radi u skladu sa tom novom metodologijom, što nam je na kraju donelo da imamo ovakav izveštaj o napretku", rekla je premijerka.

Dobri ekonomski rezultati, uprkos teškoćama

Brnabić je rekla da je Srbija postigla dobre ekonomske rezultate, uprkos svim teškim okolnostima u poslednjih godinu dana, te da će se nastaviti trend rasta plata i penzija.

Brnabić je rekla da je pad BDP-a u 2020.godini bio svega 0,9 odsto, da je projektovani rast za ovu godinu bio šest procenata, ali da je sada izvesno da će rast ići preko sedam odsto.

"To znači da, ako uzmemo kumulativni rast 2020. i 2021. godine, bićemo ili najuspešnija zemlja u Evropi, ili među dve najuspešnije", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je kumulativni rast od 2017. godine do danas čak 18 odsto.

"Da odgovorim dušebrižnicima, koji kažu da rast i nije tako fascinantan, jer je valjda bio bolji u njihovo vreme, u vreme svetske ekonomske krize, koja je manja nego ova kovid kriza... Tada smo imali pad 3,1 odsto, a govorili su da je to šansa za nas. Danas, sa mnogo većom krizom, uz odgovorno upravljanje i ozbiljan rad imamo pad svega 0,9 odsto", rekla je Brnabić.

Uporedila je kumulativni rast Srbije od 2017. godine do danas sa zemljama regiona - Hrvatska 7 odsto, Severna Makedonija 6,6 odsto, Crna Gora 3,8 odsto, BiH 9,5 odsto, Albanija 11,5 procenata.

"Danas imamo ubedljivo najveće plate na Zapadnom Balkanu i očekujemo do kraja ove godine da ćemo prestići jednu državu članicu EU. To je EU to je jedna drugačija liga u kojoj Srbija kreće da se takmiči", rekla je premijerka.

Dodala je da će BDP Srbije prvi put u istoriji, u apsolutnom iznosu preći 52 mlrd evra - 52,4 mlrd evra, što, kako je rekla, znači da je za nepunih 10 godina stvoreno 20 mlrd evra dodatne, nove vrednosti za građane. Navela je i da su strane direktne investicije nastavile da rastu i da je održana niska stopa javnog duga.

Premijerka je navela da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o tome kako postupiti od 1. januara naredne godine, jer su dva izbora moguća - da budemo manje konzervativni i zahvaljujći dobrim rezultatima idemo sa većim povećanjem plata i penzija, ili da budemo nešto konzervativniji kako bi se dalje smanjivao javni dug i deficit.

"Izabrali smo konzervativniju stranu koja znači domaćinsko upravljanje zemljom, da ne idemo na veće povećanje zarada, iako bi to pred izbore bilo politički oportuno, već da sačuvamo rezerve i smanjujemo javni dug i deficit", rekla je Brnabić.

Zato će, podseća, plate od 1. januara biti veće za 7,4 odsto, a penzije 5,5 odsto.

Premjerka je podsetila da je država kroz tri ekonomska paketa pomoći investirala oko osam milijardi evra, očuvala privredu i obezbedila oporavak.

"Ozbiljno smo se borili da pružimo podršku građanima, posebno penzionerima, koji će, mimo povećanja penzija, od početka panemije, od aprila 2020, do februara 2022. godine dobiti ukupno, jednokrtno 500 evra pomoći", rekla je Brnabić i podsetila da je država pomogla i svim punoletnim građanima, kao i sugrađanima na KiM.

Ove godine 114 napada na KiM

Premijerka Srbije ukazala je da je tokom ove godine, do danas, na Kosovu i Metohiji bilo 114 napada na Srbe u južnoj pokrajini i istakla da je to najveći broj napada od 2008. godine. Brnabić je na konferenciji za medije podsetila i na, kako kaže, užasne provokacije u septembru i oktobru privremenih prištinskih institucija.

"Samo uz staloženu i pametnu politiku predsednika Aleksandra Vučića uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost", kazala je premijerka.

Dodala je da je od izuzetne važnosti i to što bez obzira na sve izazove i provokacije sačuvano je i jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji.

Borba protiv organizovanog kriminala

Srbija je pokazala beskompromisnu i bespoštednu borbu protiv organizovanog kriminala, rekla je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju rezultata rada vlade u prvih godinu dana, i naglasila da je u maestraelnoj akciji početkom februara pao monstruozni klan "Belivuk Miljković" sa još 15 osoba.

"U prvih godinu dana isporučili smo građanima ono što smo obećali i krenuli u bespoštednu borbu, kao što je i predsednik rekao - ići ćemo na mafiju koliko god opasni bili, nećemo stati, i to je ono što smo radili", rekla je Brnabić.

Kriminalna grupa "Belivuk Miljković" procesuirana je, kako je podsetila, zbog više krivičnih dela, među kojima su udruživanje, teška ubistava, otmice, nedozvoljena prozivodnja opojnih droga, držanje oružja i silovanja.

"Nastavili smo istragu po pitanju državnog udara i prisluškivanja predsednika i dokazano je da su 1.882 puta prisliškivani predsednik kao i članovi njegove pordice. Istraga se nastavlja, neće biti zaštićenih, idemo do kraja", rekala je Brnabić i dodala da to nije bila samo pretnja po državu već i po život predsednika i članova njegove porodice.

"Danas u Srbiji nemamo više mafijaskih ubistava, obračuna članova kriminalnih grupa uvezenih iz regiona", navela je predsedica Vlade Srbije.

Komentari (0)

Srbija