Politika

Poslanici Srbije raspravljali o izbornim uslovima, Usame Zukorlić predložen za zamenika predsednika RIK-a

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

16:30

Poslanici Srbije raspravljali o izbornim uslovima, Usame Zukorlić predložen za zamenika predsednika RIK-a
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju danas o dopuni Odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju (RIK) koji je podneo poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir i predložio da se za zamenika predsednika RIK-a imenuje Usame Zukorlić, diplomirani pravnik.

"Republička izborna komisija je ključno odgovorna za sprovođenje izbora i smatramo da će kadrovskim ojačanjem ona dobiti na još većem legitimitetu i stručnosti", rekao je Tandir.

Poslanici su prethodno diskutovali o rezultatima međustranačkog dijaloga, ocenjujući da izborni uslovi nikada nisu bili bolji.

Tokom rasprave šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević je rekao da je u međustranačkom dijalogu dogovoreno da RIK umesto 17 članova ima 23, ocenjujući da je napravljen presedan.

"Mi smo dozvolili vanparlamentarnim strankama koje nemaju poverenje građana da imaju svojih šest predstavnika i šest zamenika i to su zaključci koji su za njih bili neprihvatljivi", rekao je Milićević.

On je dodao da je opoziciji takođe omogućeno da imaju svoje kontrolore u biračkim odborima što bi, kaže, trebalo da isključi svaku sumnju u legitimitet izbornog procesa.

Kontrola biračkog spiska

"Sporazum predviđa formiranje radnog tela za kontrolu biračkog spiska pomoću koga će predstavnici opozicije svaki dan moći da upoređuju razne podatke među kojima su podaci koliko ima umrlih i onih koji su stekli pravo glasa", naveo je Milićević.

Predstavnici opozicije, kaže, što je indirektno vezano za RIK jer se odnosi na stalni sastav biračkog odbora, imaju po jednog stalnog člana biračkog odbora od ukupno četiri. Kako je objasnio, biće osam hiljada predstavnika opozicije u isto toliko biračkih odbora u Srbiji, pri čemu će, kaže, još najmanje 10 do 20 ljudi iz opozicije kontrolisati izbore na svakom biračkom mestu gde svaka opoziciona stranka ima pravo da ima svog predstavnika.

Milićević je ocenio da nijedna vladajuća koalicija ne bi prihvatila ono što je aktuelna vlast u Srbiji prihvatila tokom međustranačkog dijaloga, dodajući da se ne može govoriti o neregularnosti izbora.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir se takođe osvrnuo na međustranački dijalog, rekavši da je ponosan što je na predlog lidera te stranke Muamera Zukorlića smanjen broj potpisa za predaju lista stranaka nacionalnih manjina.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić ocenjuje da je značajan iskorak to što će RIK dobiti za zamenika predsednika osobu iz redova manjinskih naroda.

"Za nas je to još jedan korak u pogledu politike razumevanja, politike dijaloga i pomirenja”, rekao je Zukorlić u raspravi.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić najavio je podršku odluci uz obrazloženje da se njenim prihvatanjem pupunjava stalni sastav RIK-a čime se stiču uslovi za nesmetan rad tog tela. Smatra da je potrebno da se što pre krene sa implementacijom svega dogovorenog u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije sa i bez stranaca.

"Reč je o dogovoru da se stalnom sastavu RIK-a doda šest članova iz redova opozicije kako bi se povećalo poverenje u izborni proces, da se za liste nacionalnih manjina smanji broj neophodnih potpisa sa 10.000 na 5.000, a sledi i uspostavljanje privremenog nadzornog tela za medije", podsetio je Krkobabić.

Ukazao je da će morati da se interveniše po pitanju izmene Zakona o narodnim poslanicima kako bi se obezbedila još ravnopravnija raspodela budžetskih serdstava namenjenih za finansiranje izborne kampanje.

"Dogovor da zamenik predsednika RIK-a bude iz SDA"

Poslanica Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Selma Kučević rekla je da je dogovor bio da zamenik predsednika RIK-a bude iz njihovih redova, najaljujući da će ta poslanička grupa o svemu tome upoznati predstavnike Evropskog parlamenta.

"Pozivam vas da postignute dogovore i zaključke koje smo imali na međustranačkom dijalogu ispoštujete, jer ćemo u suprotnom konsultovati predstavnike EP", navela je Kučević.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović rekao je da zaista jeste postojao dogovor na početku saziva da mesto zamenika predsednika RIK-a pripadne poslaničkoj grupi koja je opozicija, ali je, kaže, i sam bio svedok toga da se težilo ka nekom drugom dogovoru.

"U svakom slučaju, dobro je da se pokaže jedan demokratski kapacitet i praksa je bila da zamenik predsednika RIK-a bude iz opozicije, ali nije na meni da procenjujem bilo čije motive", rekao je Jovanović.

On je dodao da je važno da RIK pokaže u narednim mesecima da profesionalno obavlja svoj deo posla.

Poslanik SNS Aleksandar Mirković primetio je da je RIK izložen napadima i pre nego što su izbori rapisani, te da pojedini predstavnici opozicije koriste svaku priliku da iznose laži, a dodao je i da ovakvih izbornih uslova nema nigde u Evropi.

Komentari (0)

Srbija