Politika

Dačić posle razgovora sa evroparlamentarcima: Pet stranaka dostavilo predloge za članove tela za praćenje medija

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

02/11/2021

-

11:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima Evropskog parlamenta o poboljšanju izbornih uslova. On je rekao da je pet stranaka dostavilo predloge za članove Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, i to Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića, Dosta je bilo Saše Radulovića, koalicija NADA i Stranka moderne Srbije.

Privremeno telo za praćenje medija ima 12 članova, od toga šest delegira REM, a šest opzicija, odnosno predsednik skupštine u dogovoru sa kofasilitatorima.

Dačić je posle razgovora sa evroparlamentarcima rekao novinarima u Skupštini Srbije da je posle roka za dostavaljanje predloga koji je prošao juče stigao još jedan predlog, ali šesti kandidat će se, kaže, izabrati do kraja meseca. Dačić je rekao da do kraja meseca ima vremena i da stranke koje nisu poslale predloge preispitaju svoje stavove.

"Nekoliko puta smo već produžavali te rokove za dostavljanje predloga i do juče kada je bio taj rok, stiglo je pet predloga. Danas smo obavešteni da su stigli i novi. Ali sa jučerašnjim danom predlog je parlamentaraca jeste da mi sad izaberemo pet članova onih koji su do sada predložili, a da za ovog šestog da do kraja ovog meseca eventualno sve stranke još jednom preispitaju svoje stavove", naveo je.

Predsednik Skupštine Srbije je najavio da će posle 20. novembra u Beograd doći evroposlanici koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu i razgovarati sa strankama, a cela delegacija evrosposlanika biće u Srbiji u januaru. Kaže da će se razgovarati o impelentaciji zaključaka sa međustranačkog dijaloga.

Dačić je naveo da će se uskoro promeniti Zakon o narodnim poslanicima, a te promene se, kaže, odnose na sastav RIK-a i stalni sastav biračkih odbora.

"Pozivam stranke na veliku ozbiljnost da ne dođemo u situaciju da ostavimo mesta koja će neko da ima, a onda da danima cekamo na kadrovsko popunjavanje sastava. To nisu organi koji mogu da budu na čekanju", rekao je Dačić.

Podsetimo, Stranka Slobode i pravde Dragana Đilasa bila je nezadovoljna ishodnom međustranačkog dijaloga kao i od predlogom koji je stigao od predstavnika Evropskog parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija