Politika

Kurti o ZSO: Neće biti formirana, Beograd želi državu unutar države, Petković: Otvorena pretnja srpskom narodu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

11:33

Kurti o ZSO: Neće biti formirana, Beograd želi državu unutar države, Petković: Otvorena pretnja srpskom narodu
Kurti o ZSO: Neće biti formirana, Beograd želi državu unutar države, Petković: Otvorena pretnja srpskom narodu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da neće to dozvoliti bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji.

On je u emisiji "Hard Talk" na britanskom BBC-u rekao da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani žele od njega da spreči, kako je rekao, "bosnizaciju Kosova".

"Kada ZSO nije formirana niko od Srba nije protestovao, a Beograd se zbog toga naljutio. Godine 1991, 26. aprila, 14 opština sa srpskom većinom u BiH je formiralo 'Zajednicu'. 9. januara 1992. godine oni su proglasili nezavisnost, 28. februara imali svoj Ustav, 1995. u Dejtonu postigli međunarodno priznanje. Zbog toga su ljudi glasali za mene", rekao je Kurti.

On tvrdi i da svojim programom može da pomogne Srbima kao i Albancima.

"Ako pitate Srbe na KiM šta je njihova glavna briga, reći će nezaposlenost i pravosuđe. Beograd želi državu unutar države", smatra Kurti, prenosi Ekonomija online.

Petković: Kojim to sredstvima planira da spreči

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u BiH i zato danas čujemo Aljbina Kurtija kako otvoreno napada i Srbe preko Drine.

U pisanoj izjavi, Petković navodi da se Kurtijeve poruke da na KiM neće dozvoliti "bosnizaciju", odnosno formiranje Zajednice srpskih opština, ne mogu shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Kurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Kojim to sredstvima Kurti planira da spreči formiranje ZSO? Kada znamo da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije KiM, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, jasno je na šta misli", istakao je Petković.

On je ukazao i da tu najnoviju i "veoma opasnu Kurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i EU", koju, kaže, "molimo da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma".

Petković je poručio i da Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU.

"Upravo je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se to i EU obavezala u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga", dodao je Petković.

Naveo je i da je ZSO nasušna potreba Srba na KiM i to onako kako je i dogovoreno - sa punim izvršnim ovlašćenjima, jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustati.

Ukazao je i da se bez ZSO danas, beleži povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru KiM , čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini.

"To što Kurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara 'država u državi', samo pokazuje koliki je Kurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na KiM. Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija