Politika

Glavni haški tužilac traži produženje pritvora za bivše lidere OVK

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

23:27

Glavni haški tužilac traži produženje pritvora za bivše lidere OVK
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavni haški specijalni tužilac Džek Smit zatražio je produženje pritvora bivšim liderima OVK jer nije uveren da kosovska policija ima mogućnost da nadgleda i garantuje njihovo uslovno puštanje na slobodu iz pritvora u Hagu.

U podnesku upućenom sudu Smit je zatražio nastavak pritvora, navodeći da kosovska policija ni ovog puta nije ponudila dovoljne garancije za uslovno puštanje bivših vođa OVK.

"Poslednje garancije KP ostaju nedovoljne i kao takve ne predstavljaju bitnu promenu okolnosti", rekao je Smit u svom podnesku.

Prema njegovim rečima, čak i da su uslovi puštanja na slobodu izvodljivi, Kosovo ne želi da ih primeni.

"U svetlu velikih rizika koji postoje i specifičnih okolnosti u vezi sa optuženima, pretpretresni sudija mora da utvrdi da su predloženi uslovi nedovoljni da opravdaju puštanje na slobodu, a čak i da jesu, Kosovo ne želi i ne može da ih sprovede", napisao je Smit, prenosi Kosovo onlajn.

On smatra da predlog policije da stan/kuću nekog optuženog nadgleda službenik i snima kamera ne predstavlja odvraćanje od opasnosti.

Smit tvrdi da bi ovakva kontrola ostavila bez nadzora veliki deo mesta gde neko od optuženih boravi ocenivši da je nedovoljna garancija kosovske policije pokazatelj jednostavne nesposobnosti da se adekvatne mere sprovedu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija