Politika

Milosavljević: Venecijanska komisija pozdravila izmene Zakona o referendumu, ali je ukazala i na nekoliko problema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

16:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Venecijanska komisija pozdravila je inicijativu srpskih vlasti za donošenje novog Zakona o referendumu kao deo nastojanja da se domaće zakonodavstvo uskladi sa međunarodnim standardima. Kako se navodi u saopštenju komisije, promene bi trebalo da budu implementirane pre nego što bude održan referendum i jedino ako su usaglašene sa standardima evropskog izbornog nasleđa". Komisija je, međutim, izrazila žaljenje što je revizija Zakona o referendumu počela tek kada je referendum o Ustavu postao neizbežan.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Venecijanska komisija jeste dala neku vrstu hitnog mišljenja i pozdravila izmene Zakona o referendumu, ali je istovremeno ukazala na nekoliko problema, kaže za Euronews Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava.

"Jedan je u troškovima za overu potpisa kada se podnosi narodna inicijativa. To su dosta visoki troškovi, kada ih snose građani, odnosno grupe građana koje žele da svojom inicijativom ishoduju neku promenu zakona ili ukidanje nekog eventualno zakona, ili rešavanje nekog pitanja", kaže Milosavljević.

Naglasio je da se, kada se tih 40 dinara pomnoži sa brojem overa potpisa, dolazi se do dosta visokih iznosa.

"Recimo, za ustavotvornu inicijativu vam treba 150.000 potpisa puta 40 dinara, to je 6 miliona dinara. Dakle nije baš malo. Za referendum vam treba 100 hiljada potpisa, puta 40 dinara, to je 4 miliona", naveo je Milosavljević

Komentari (0)

Srbija