Politika

Jovanović u emisiji Direktno sa Minjom Miletić: Iluzorno očekivati da će opozicija imati jednog predsedničkog kandidata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

22:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, koji je kandidat za predsednika Srbije koalicije NADA, rekao je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" da traži poverenje građana za kandidaturu, te naveo da ne očekuje da opozicija izađe sa jedinstvenim predsedničkim kandidatom.

On je rekao da je koalicija NADA, koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije i 25 udruženja građana, na vreme, tačnije šest meseci pre izbora predstavila kandidata.

"Mi smo decidno uradili, nema boljeg kandidata za predsedničke izbore. Izašli smo sa programom i sa kandidatom za predsednika republike. Mislim da smo vreme to uradili. Za nas je kampanja već krenula", rekao je on.

Kaže da opozicija ne misli isto i da se suštinski razlikuju po mnogim pitanjima. Dodaje i da opozicija nije ni po jednom pitanju poslednjih godina bila jedinstvena, pa ni po pitanju bojkota, te da je "iluzorno očekivati da će izaći sa jednim predsedničkim kandidatom".

Euronews Srbija

 

"Mislim da opozicija svakako neće izaći sa jednim kandidatom. Znate da je opozicija bila sve samo ne jedinstvena poslednjih nekoliko godina - od pitanja bojkota, uslova, razgovora, ddijaloga. Nema jedne opozicije i nije normalno da bude jedna opozicija. Imamo suštinske razlike - za neke je u Srebrenici počinjen genocid, za neke EU nema alternativu, za neke je NATO prihvatljiva opcija za Srbiju. To je sve ono čemu se mi protivimo i za šta mi nismo", rekao je Jovanović.

Kaže i da nisu hteli da pregovaraju u dva koloseka ni sa kakvim strancima, "uključujući i evoparlamentarce".

"Znali smo da idemo na izbore. Tražim poverenje od građana kao predsednički kandidat", rekao je te naveo da i sadašnja vlast vodi politiku neutralnosti što je i bila politika DSS-a.

Smatra da je to politika koju podržava većina građana Srbije, kao i da će birači pokazati sve 3. aprila na narednim izborima. Ističe i da građani razumeju "iskonski osećaju" njihovu politiku.

"Kako ja recimo mogu da podržim jednu Mariniku Tepić koja smatra da je u Srebrenici počinjen genocid i obrnuto - kako bi jedna Marinika Tepić mogla da podrži mene koji smatram sve suprotno po suštinskim pitanjima. I to je u redu, neka ide više kandidata. Nije ovde pitanje opozicije već da predstavite određenu viziju za Srbiju, ništa više, ništa manje", objasnio je.

Kaže i da će se zalagati za postizanje konsenzusa o glavnim pitanjima u državi, te da misli da predsednik republike mora da ima "više sluha za demokratsku raspravu, za argumente i više poštovanja da ima i za medije".

"Predsednik republike predstavlja državu u zemlji i inostranstvu. On je predsednik svih građana. Ne sme da deli narod, da unosi tenziju, podele i razdor u društvo", naveo je on i dodao da predsednik republike mora da bude patriota.

Na pitanje šta DSS nudi novo sada u odnosu na predsedničke izbore 2017. godine, Jovanović je odgovorio da nudi nove ljude i novu energiju.

"Nudi jednu novu ličnost i novu biografiju, doslednost u politici. Postoji niz tačaka koji su kod nas kičmena moždina, stub i od toga ne bežimo. Ono što mislimo o Kosovu ja i DSS pre 15 godina, mislimo isto i danas, isto to važi i za NATO, demokratiju i pravnoj državi", dodao je.

Na pitanje kako komentariše prethodni rezultat na izborima kada je DSS osvojio 2,24 odsto građana, on je rekao da je ovo nije sprint već maraton. Dodao je i da ako bude izabran za predsednika Srbije neće potpisati secesiju Kosova i da će se zalagati za to da se Srbima na Kosovu garantuje bezbednost ako bude ugrožena.

O muralu Ratka Mladića i incidentima

Na pitanje šta misli o incidentima od pre nekoliko dana a koji se tiču murala Ratka Mladića na Vračaru u Beogradu, on je rekao da je Mladić za njega heroj i da je presuda koja je doneta po pitanju Srebrenice "politička".

"Ne mogu da shvatim da postoje ljudi koji sve prihvataju zdravo za gotovo i prihvataju da je u Srebrenici počinjen genocid. To govorim kao pravnik koji je to pratio, čitao, a ne kao predsednički kandidat", naveo je on.

Golubović o Predlogu zakona o referendumu: Kasni 15 godina

Katarina Golubović, predsednica Jukoma govoreći u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" o Predlogu zakona o referendumu rekla je da on kasni već 15 godina.

Euronews Srbija

 

"U suštini on kasni 15 godina. Naime, 2006. godine kada smo promenili Ustav mi smo imali zadatak da bar ovaj stari zakon uskladimo s onim odredbama koje se tiču obaveznog referenduma, a to je deo o promeni Ustava koji nam sledi. Dugo se radilo na ovom predlogu zakona. Imali smo jedan predlog koji je išao na Venecijansku komisiju 2011. godine i dobili smo pozitivan znak da može da se usvoji, pa je stavljeno u fioku kao da nijednoj vlasti nije odgovralo da dobije jedan dobar zakon", istakla je ona.

Dodala je da je ovaj sada predlog "puko usklađivanje sa sadašnjim Ustavom".

"Došlo se do dobrih rešenja koji mogu da pruže dobru osnovu za nezavisnost sudstva i tužilaštva. Neka rešenja se u predlogu nažalost nisu našla", rekla je ona.

Na pitanje kako vidi incdente od pre nekoliko dana oko murala Ratku Mladiću, Golubović je odgovorila:

"Ne gledam na događaj kao na incident, već na jedan događaj koji na jedan jasno opisan način stavalja građanima u Srbiji, ali i šire, sliku politike koja se vodi duži niz godina. Ako se setite nakon što je Vojislav Šešelj pušten iz Haga postavilo se pitanje da li može da bude narodni poslanik. I tu smo videli poricanje od strane države da se priznaju presude Haškog suda", navela je Golubović.

Komentari (0)

Srbija