Politika

Osmani optužila Srbiju da je slala ruske vakcine u afričke zemlje u zamenu za nepriznavanje Kosova

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

20/11/2021

-

22:35

Osmani optužila Srbiju da je slala ruske vakcine u afričke zemlje u zamenu za nepriznavanje Kosova
Osmani optužila Srbiju da je slala ruske vakcine u afričke zemlje u zamenu za nepriznavanje Kosova - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Srbija uslovila neke afričke zemlje da ne priznaju Kosovo nudeći im ruske vakcine u vreme kada su se suočavale sa nestašicom cepiva, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je to izjavila na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu, u Kanadi. Ona je rekla i da su autokratske zemlje poput Rusije zloupotrebile situaciju pandemije i distribuciju vakcina.

"Rusija je poslala mnogo ruskih vakcina u Srbiju. Srbija je zainteresovana da se bori protiv nezavisnosti Kosova, a mnoge zemlje u Africi nisu imale vakcine. Srbija je koristila ruske vakcine tako što ih je poslala u nekoliko zemalja u Africi, rekavši im daćemo vam vakcine ako ne priznajete Kosovo".

"Oni (Srbija) kažu da je ovo uspelo, ali mi nemamo zvanično saopštenje nijedne od ovih zemalja iz Afrike. Ovo je učinilo da zemlje sa autokratskim režimima poput Rusije i Srbije izgledaju dobro, jer su mnoge zemlje kojima je zaista bila potrebna pomoć, kao što su neke zemlje u Africi i Aziji, pokušavale da nabave dovoljno vakcina", navela je Osmani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija