Politika

Osmani ponovo optužuje Srbiju da destabilizuje region

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

13:05

Osmani ponovo optužuje Srbiju da destabilizuje region
Vjosa Osmani - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ponovo je, tokom sastanka u Kanadi sa četvoro američkih senatora, optužila Srbiju da destabilizuje region.

Kako piše prištinska Koha, Osmani je tokom sastanka sa senatorima Džonijem Ernstom, Krisom Kunsom, Džini Šahin i Džemsom Rišom, kome su prisustvovali i ministarka spoljnih poslova i ministar odbrane u Prištini Donika Gervala i Armend Mehaj, ocenila da je, kako je navela, "huškački diskurs iz Srbije izvor destabilizacije u regionu".

Tvrdi i da postoji "ruska tendencija da širi negativan uticaj u regionu", čiji je cilj, prema njenoj oceni, da poništi dostignuća SAD, EU i NATO u regionu u pogledu mira, stabilnosti, demokratije i vladavine prava.

Osmani je zahvalila američkim senatorima na podršci koju su SAD dale i daju Prištini i istakla da su odnosi sa SAD egzistencijalni i strateški.

Inače, Osmani je prethodno optužila Beograd da je uslovio pojedine afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova tako što im je nudio ruske vakcine protiv koronavirusa, u vreme kada su se suočavale sa nestašicom vakcina.

Minsitar policije Aleksandar Vulin je odgovorio Vljosi Osmani rekavši da Srbija "nikada nikoga nije uslovila".

"Srbija Aleksandra Vučića je pomogla svakom kome je u borbi sa koronavirusom potrebna pomoć i nema tog pojedinca, teritorije ili države koju je uslovila. Srbija je vakcine poklanjala čitavom regionu, uključujući i Severnu Makedoniju i Crnu Goru koje su priznale lažnu državu Kosovo, i nikada nikog nije uslovila", rekao je i dodao:

"Srbija je poslala testove za koronu i Prištini, pa je ničim nije uslovila, baš kao što je dala nesmetan prolaz vakcinama i medicinskoj opremi za Prištinu, uprkos nepotpunim i netačnim carinskim dokumentima. Hiljade Šiptara, koji zbog nesposobnosti i nezainteresovanosti vlasti u Prištini nisu mogli da se vakcinišu, dolazili su u Bujanovac, Preševo, Vranje i primali besplatne i svakom dostupne vakcine. Treba imati stomak kao Vljosa Osmani, pa moći progutati i izgovoriti o Srbiji tako veliku laž", naveo je u saopštenju Vulin.

Komentari (0)

Srbija