Politika

Lajčak sutra sa Vučićem u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

15:46

Lajčak sutra sa Vučićem u Beogradu
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, najavljeno je iz Vučićevog kabineta.

Kako je rečeno Tanjugu u Briselu, Lajčak sutra u Beograd donosi poruku šta očekuje EU i zemlje članica od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napretka u dijalogu i svrsishodan sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine.

Sutrašnja poseta Miroslava Lajčka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

”Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao”, kaže portparol EU, Peter Stano, za Tanjug.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug ocenjuju da se ministarske poruke ”očigledno nisu dobro čule” uzimajuči u obzir poslednju rundu dijaloga Beogrda i Prištine na kojoj ponovo nije bilo niti napretka niti ”atmosfere za razgovor”, i da će ih Lajčak sada ”doneti” lično.

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na ”konstruktivan angažman” i postizanje ”pozitivnih rezultata” uz insitiranje na ”primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga”.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na ”sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine”.

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji ”moraju da se saglase oko nečega”.

”U ovom trenutku te saglasnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Pristini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo”, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na ”rizike” od propuštanja tog momentuma.

U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru u na usvajanju nacći zakljčci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretak u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija