Politika

Rama za ujedinjenje Albanije i Kosova: "Gatarama ne sudi što su gatare", Kurti tvrdi da je pogrešno shvaćen

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Kosovo onlajn

26/11/2021

-

17:04

Rama za ujedinjenje Albanije i Kosova: "Gatarama ne sudi što su gatare", Kurti tvrdi da je pogrešno shvaćen
Aljbin Kurti i Edi Rama - Copyright EPA/MALTON DIBRA

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da bi glasao za ujedinjenje Albanije i Kosova u slučaju da se održava referendum o toj temi.

On je to rekao na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice vlada Prištine i Tirane u Elbasanu, odgovarajući na pitanje kako bi glasao da se sada održava referendum, prenosi ABC njuz.

"Da li je to pitanje ili provokacija? Ako me hipotetički pitate o referendumu o ujedinjenju Albanije sa Kosovom, otvoreno bih glasao za. Ako me pitate da li će se to desiti, kada i kako, ali da će se održati jednog dana, ja kažem da", rekao je Rama.

Kako je rekao, on smatra da će do tog referenduma doći jednog dana, ali ne zna kada i kako.

"Oni koji u javnosti pričaju o Velikoj Albaniji, kažem im da se gatarama ne sudi što su gatare. Ako bih bacio čini, a u ovom slučaju ih bacam maštom, kažem da će se to desiti", rekao je Rama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da su njegove izjave o nacionalnom jedinstvu Albanaca i referendumu o tom pitanju pogrešno protumačene. 

Kurti je na konferenciji za novinare, nakon zajedničke sednica vlada u Prištini i Tirani, rekao da nacionalno ujedinjenje nije nešto što se rešava, već se bira, prenosi Ljajmi.


Prema njegovim rečima, lideri ne mogu da odlučuju o istorijskim procesima, niti da određuju datume i načine.

"Čini mi se da je pogrešno shvaćeno pitanje unifikacije Albanaca. To nije stvar koju biramo, već je namera ta koja bira nas", rekao je Kurti.
 

Današnja sednica je prva sednica dveju Vlada, na kojoj Aljbin Kurti učestvuje kao premijer Kosova. On se osvrnuo i na, kako je rekao, “kolektivnu traumu” zbog promene nacionalnih simbola.

“Bilo bi glupo da kažemo da smo srećni što smo podeljena nacija, što imamo dve države, jer smo tako jači... Ako kažete da ste posvećeni nacionalnom jedinstvu, onda ste nacionalista, ako kažete da ćete se pridružiti Evropskoj uniji, smatrate se diplomatom”, rekao je premijer Kosova.

Kurti je nakon sastanka rekao i da su njegove izjave o nacionalnom jedinstvu Albanaca i referendumu o tom pitanju pogrešno protumačene.

"Čini mi se da je više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma kada je reč o ujedinjenju Albanaca. To nije nešto što biramo ili odabiramo. Dakle, to je kolektivna namera koja nas bira ili odabira. Dakle, ne možemo da odlučujemo o takvim istorijskim procesima i da određujemo datume i načine", rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Zajednički bukvar i prelazi bez kontrole

U Elbasanu je danas održana sednica vlada Albanije i privremenih institucija iz Prištine, nakon koje je potpisano 16 sporazuma, među kojima su sporazum o osnivanju koordinacionog sekretarijata dve strane i o režimu lokalnog prelaska granica.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Bljedi Čuči izjavio je da će biti olakšano kretanje građana Albanije i Kosova, kao i da granične kontrole više neće postojati.

On je rekao da se kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjalom Svečljom dogovorio da se  instaliraju kamere na granične prelaze kako bi se posmatrao prelazak vozila preko prelaza, prenosi albanski Euronews.

Prema njegovim rečima, "dogovoreno nije deo sporazuma, ali je zatraženo na poslednjem sastanku premijera Edija Rame i Aljbina Kurtija i trebalo bi da počne da se primenjuje do narednog leta". Kamere bi trebalo da snimaju registarske tablice vozila bez zaustavljanja vozača zbog kontrole.

Qeveria e Republikës së Kosovës

 

"Ovo je naš zajednički napor. Nadam se da će se ostvariti i ranije, pre početka sezone", rekao je Čuči.

On je naveo i da tokom predstojećeg vikenda novembarskih praznika neće biti kontrole na prelazima između Kosova i Albanije.

"Dali smo nalog da tokom praznika 28. novembra nema kontrola i prepreka u saobraćaju. Verujem da smo na dobrom putu da doživimo lakoću kretanja, da se ne shvati kao da smo dve različite zemlje", rekao je Čuči.

Jedan od potpisanih sporazuma predviđa zajednički bukvar za učenike u Albaniji i na Kosovu.

"Ono što smo se dogovorili je da imamo samo jedan bukvar i snažno želimo da taj cilj postignemo zajedno, tako da ako se danas dogovorimo da imamo albanski bukvar u Albaniji, na Kosovu, da onda ovaj jedinstveni bukvar albanskog jezika imamo u svim zemljama ili na svim prostorima gde deca uče da čitaju i pišu na albanskom jeziku", rekao je albanski premijerRama.

Dogovoreno je i otvaranje graničnog prelaza Šištavec-Kukeš-Kriuševc-Dragaš, izgradnja železničke linije Drač-Priština, kao i međusobno priznavanje diploma, setrifikata i naučnih stepena koje izdaju obrazovne ustanove.

Nakon sastanka kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je to prva zajednička sednica od kako je na mestu premijera kao i da su KiM i Albanija "poput hrasta sa dve grane", prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, integracija dve vlade je strateška i više nego svrsishodna, kao i da to "nije želja, već zadatak".

Komentari (0)

Srbija