Politika

Politički analitičar iz Prištine: Nije realno ujedinjenje Kosova i Albanije, Otvoreni Balkan je prilika za napredak

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

19:49

Politički analitičar iz Prištine: Nije realno ujedinjenje Kosova i Albanije, Otvoreni Balkan je prilika za napredak
Politički analitičar iz Prištine: Nije realno ujedinjenje Kosova i Albanije, Otvoreni Balkan je prilika za napredak - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Politički analitičar Škeljzen Maljići priču o ujedinjenju Albanije i Kosova vidi kao nerealnu, dok inicijativu "Otvoreni Balkan" smatra dobrom prilikom za napredovanje Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

Maljići je za Kosovo onlajn rekao da zajedničke sednice vlada Albanije i privremenih prištinskih institucija mogu da imaju pozitivne efekte, kao što bi, kako je naveo, imalo i priključivanje Prištine "Otvorenom Balkanu".

Ocenio je da je "Otvoreni Balkan" jedina perspektiva da se ubrza integracija regiona ka EU i da se na neki način smanje tenzije, "naročito ako se reši situacija između Kosova i Srbije".

"Onda će ceo region profitirati. I unutar ovih država i spolja postoje tendencije da se ova situacija prolongira, da se ostavi situacija koja na neki način ne proizvodi rešenje nego neku vrstu odloženog ratnog stanja. Iako nema uslova za rat, ali ponekad se stanje dovodi do takve situacije kao da se nalazimo pred vojnim intervencijama, često se ide na te retoričke i militarističke opcije", tvrdi Maljići.

Na pitanje da prokomentariše izjave premijera Albanije i privremenih prištinskih institucija oko referenduma za ujedinjenje, odnosno da bi glasali "za" na mirnom referendumu, Maljići je rekao da je ta priča nerealna.

On smatra da takve izjave služe za unutrašnju upotrebu, odnosno kako bi glasačko telo bilo zadovoljno.

"Na celom Balkanu, od raspada Jugoslavije pa nadalje imamo te nacionalne homogenizacije, svi misle da je rešenje u tome. Postoji neke strukture koje promovišu ideje 'srpskog sveta' i Albanci imaju slične varijante", rekao je Maljići.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija