Politika

Ambasada Rumunije osudila izjavu Bokana o Mariniki Tepić: Izjave koje narušavaju principe dobrog suživota

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

30/11/2021

-

17:38

Ambasada Rumunije osudila izjavu Bokana o Mariniki Tepić: Izjave koje narušavaju principe dobrog suživota
Ambasada Rumunije osudila izjavu Bokana o Mariniki Tepić: Izjave koje narušavaju principe dobrog suživota - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Rumunije u Beogradu oštro je danas osudila televizijski nastup reditelja Dragoslava Bokana u kojem je vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i proglasio je "nacionalnim neprijateljem".

Ambasada u saopštenju objavljenom na svom Fejsbuk nalogu ističe da najoštrije osuđuje "govor mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vesti o rumunskim građanima u Srbiji njihovim kategorizovanjem kao nacionalnih neprijatelja".

Dodaje se da ove izjave "narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države".

 

 

"Ovakav gest prema zajednici koja je pokazala lojalnost srpskoj državi i koja pozitivno doprinosi atmosferi medunacionalnog suživota u Republici Srbiji mogao bi da zaseni prijateljske odnos Rumunije i Republike Srbije, koji je uvek povezivao ove dve etnicke zajednice koje žive na teritoriji dveju država", kaže se u saopštenju.

Ambasada podseća da su Rumunija i Srbija susedne države u Evropi 21. veka, u kojoj se doprinosu svakog gradanina napretku i društvenoj integraciji više ne mora suditi prema njegovoj etničkoj pripadnosti.

Istovremeno, Ambasada Rumunije u Beogradu izražava žaljenje zbog činjenice da je televizija sa nacionalnom pokrivenošću preuzela ove izjave kao takve, a da nije sankcionisala napade na etničku pripadnost osobe.

Poverenica: Zakonom je zabranjen govor mržnje

Prethodno je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštruje osudila "diskriminatornu i nedopustivu izjavu Dragoslava Bokana o Mariniki Tepić".

"Zakonom je zabranjen govor mržnje, iznošenje diskiminatornih stavova, vređanje i omalovažavanje zasnovano na nacionalnoj pripadnosti, etničkom poreklu, precima, kao ni bilo kom drugom stvarnom ili pretpostavljenom ličnom svojstvu", upozorava Brankica Janković.

"Dovođenje bilo čije nacionalne i etničke pripadnosti u vezu sa poslom koji obavlja, uključujući i bavljenje politikom je krajnje neprimereno i nedopustivo. U svim strankama, pa i u vladajućoj, ima nacionalnih manjina koje učestvuju u kreiranju odluka čime Srbija pokazuje poštovanje principa ravnopravnosti", rekla je poverenica.

Kako je navela,  "Srbija vodi odgovornu politiku kada su u pitanju nacionalne manjine i zbog toga ne smemo da budemo tolerantni na ovakve stavove koji nanose štetu celom društvu".

Izjave dragoslava Bokana osudili su u zajedničkom saopštenju Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret slobodna Srbija, Pokret za preokret i Ujedinjeni sindikat Srbije Sloga.

Osudama su se oglasili i Makedonska stranka Srbije, Građanski preokret, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanski klub. 

Vučić: Osuda svakog vređanja na nacionalnoj osnovi

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je odgovorajući na pitanje o Bokanovom nastupu rekao da najoštrije osuđuje svako vređanje na nacionalnoj osnovi, kao i svaki govor mržnje i isticanja argumenta da je neko ovakav ili onakav, jer pipada nekoj naciji.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše, kako je rečeno, širenje govora mržnje na nacionalnoj osnovu na nacionalnim frekvencijama i to tako što je potpredsednica SSP-a prozvana kao rumunski neprijatelj i da li je to za njega način legitimne političke borbe.

"Apsolutno osuđujem svakoga ko bilo koga vređa na nacionalnoj osnovu. Marinika Tepić je lažov i žena koja ne postoji stvar koju nije uradila protiv naše države i ne postoji neodgovornost koju nije pokazala na nekom mestu, kao i Dragan Ðilas. Ja Rumune obožavam i Ukrajince i Bošnjake i Mađare... i nikome ne dam da nekoga napada zato što je neke nacionalne pripadnosti", naveo je Vučić.

Istakao je da je sramota da bilo ko napada bilo koga zato što pripada nekoj drugoj naciji i da će uvek da izrazim svoje neslaganje sa tim.

Komentari (0)

Srbija