Politika

Kurti: Naredni sastanak u Briselu sa Vučićem možda već sledeće sedmice

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

05/12/2021

-

17:37

Kurti: Naredni sastanak u Briselu sa Vučićem možda već sledeće sedmice
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sledeći sastanak u Briselu između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija bi mogao biti održan sledeće nedelje, rekao je Kurti na današnjoj konferenciji za medije. Kurti je rekao da nema informacije da bilo koja strana uslovljava dijalog.

"Nemam informaciju da postoji uslovljavanje od bilo koga, već sastanak zavisi od procene da li do njega treba doći ili ne. Procena zavisi od posrednika ili fascilitatora, kako oni u Evropskoj uniji sebe nazivaju, odnosno od gospodina Borelja i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka. Oni procenjuju da li će poslati pozive ili ne za sastanak i nije odlučujuće bilo kakvo uslovljavanje”, naglasio je Kurti.

U protekle dve nedelje, kosovski premijer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, dva puta razgovarao telefonom sa američkim otpravnikom poslova za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Visoki predstavnik EU Žozep Borel je poručio da "Kosovo i Srbija moraju da se vrate za pregovarački sto", dok je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine pre nedelju dana posetio oba grada kako bi, kako je rekao, pripremio novi sastanak na najvišem nivou, koji će dati konkretne rezultate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija