Politika

Lajčak u Beogradu: Da li će doći do sastanka Vučića i Kurtija pre kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

10:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine za Miroslav Lajčak dolazi u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a ovom sastanku je prethodio razgovor Lajčaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Iz Lajčakovog tvita nije moglo da se sazna kako je protekao taj dijalog, a Lajčak se od 11 sastaje sa direktorom kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, dok bi u podne trebalo da se sastane i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Uoči Lajkčakovog dolaska u Beograd i pre razgovora sa Kurtijem, Kurti je rekao da u centru pažnje treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao i novi pristup koji bi "trebalo da bude principijelan". Više pažnje je, međutim, izazvala izjava Kurtija za švajcarski list, kada je rekao da bi "glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije, ali samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način".

Na ovu izjavu je Vučić je odgovorio tvrdnjom da Kurti "preti ujedinjenjem, i da bi on bio obešen u Vašingtonu, Parizu, Londonu i Briselu ukoliko bi nešto slično izjavio". Petković je rekao da "nije principijelno da zagovara monoetničku 'Veliku Albaniju' ali tvrdi da je nemoguće uspostaviti ZSO na Kosovu i Metohiji".

Može se reći i da je poslednja runda pregovora prošla neuspešno, pa je samim tim i neizvestan sastanak Vučića i Kurtija za koji EU želi da se desi do kraja godine.

"Mesecima nema napretka u dijalogu"

Poseta Lajčaka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi posle debate Saveta EU o dijalogu.

"Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao", rekao je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

U diplomatskim izvorima u Briselu za ovu agenciju ocenjuju da se ministarske poruke "očigledno nisu dobro čule", uzimajući u obzir poslednju rundu dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj ponovo nije bilo "niti napretka niti atmosfere za razgovor", i da će ih Lajčak sada "doneti lično".

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na "konstruktivan angažman" i postizanje "pozitivnih rezultata" uz insistiranje na "primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga".

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na "sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine". U diplomatskim izvorima kažu i da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji "moraju da se saglase oko nečega".

"U ovom trenutku te saglasnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Prištini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo", navedeno je.

Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na "rizike" od propuštanja tog momentuma. U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru na usvajanju naći zaključci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija