Politika

Sastanak Vučića i Lajčaka u Beogradu - pokušaj procene mogućnosti za nastavak dijaloga u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

12:25

Sastanak Vučića i Lajčaka u Beogradu - pokušaj procene mogućnosti za nastavak dijaloga u Briselu
Sastanak Vučića i Lajčaka u Beogradu - pokušaj procene mogućnosti za nastavak dijaloga u Briselu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Lajčakova poseta Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

Kako je Tanjugu rečeno u Briselu, Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine i preneti poruku šta EU i zemlje članice očekuju od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa dve strane.

Lajčak je u ponedeljak u Beču razgovarao sa Kurtijem o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga koji pomaže EU.

"Imali smo detaljan razgovor o stranju i daljim koracima u dijalogu kome posreduje EU", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Podsetimo, uoči Lajkčakovog dolaska u Beograd i pre razgovora sa Kurtijem, Kurti je rekao da u centru pažnje treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao i novi pristup koji bi "trebalo da bude principijelan". Više pažnje je, međutim, izazvala izjava Kurtija za švajcarski list, kada je rekao da bi "glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije, ali samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način".

Na ovu izjavu je Vučić je odgovorio tvrdnjom da Kurti "preti ujedinjenjem, i da bi on bio obešen u Vašingtonu, Parizu, Londonu i Briselu ukoliko bi nešto slično izjavio". Oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i rekao da "nije principijelno da zagovara monoetničku 'Veliku Albaniju' ali tvrdi da je nemoguće uspostaviti ZSO na Kosovu i Metohiji".

Može se reći i da je poslednja runda pregovora prošla neuspešno, pa je samim tim i neizvestan sastanak Vučića i Kurtija za koji EU želi da se desi do kraja godine.

Nema napretka u dijalogu

Poseta Lajčaka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi posle debate Saveta EU o dijalogu.

"Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao", rekao je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na "konstruktivan angažman" i postizanje "pozitivnih rezultata" uz insistiranje na "primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga".

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je tom prilikom Vučića i Kurtija na "sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine". U diplomatskim izvorima kažu i da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji "moraju da se saglase oko nečega".

"U ovom trenutku te saglasnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Prištini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo", navedeno je.

Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na "rizike" od propuštanja tog momentuma. U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru na usvajanju naći zaključci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

Komentari (0)

Srbija