Politika

Manojlović o zahtevima protesta: Blokade neće stati dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji

Komentari

Autor: FoNet

07/12/2021

-

11:30

Manojlović o zahtevima protesta: Blokade neće stati dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji
Manojlović o zahtevima protesta: Blokade neće stati dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnik organizacije Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je danas da protesti neće stati dok se ne povuče Zakon o eksproprijaciji, odnosno dok se ne dogodi to da ga predsednik ne potpiše.

Manojlović je na konferenciji za novinare u Medija centru govorio i o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i istakao da traže ukidanje tačke sedam kojom se uvodi taksa na potpis za inicijativu, jer u socijalnom kontekstu u Srbiji to znači i ukidanje suverenosti građana.

Kako je rekao, za narodnu inicijativu potrebno je 30.000 potpisa, što bi značilo da je za podnošenje inicijative potrebno prikupiti 1,2 miliona dinara, a da ni izmenama Skupština Srbije nije obavezna da o inicijativi odluči.

On je dodao da se prema izmenama Zakona birački odbori za referendum prave kao i za izbore, da ih čine predstavnici stranka, a da oni traže da se to izmeni i da građani koji pokrenu referendum inicijativom moraju da imaju svoje predstavnike u biračkim odborima.

Manojlović je ukazao i da se predviđa da se referendum po istom pitanju može održati posle godinu dana i da je i Venecijanska komisija to istakla kao kritičnu tačku, jer to znači da se referendum može ponavljati u nedogled.

Medija Centar Beograd

 

 

Predstavnica Komiteta pravnika za ljudska prava - Jukoma (Yucom) Katarina Golubović rekla je da se naplatom takse za potpis za inicijativu na neki način umanjuju ljudska prava, jer su referendum i narodna inicijativa instrumenti za građane.

"Prirodno je da se stručnjaci i predstavnici udruženja građana koji su predložili neke izmene nađu u komisijama i kontrolišu taj proces", ocenila je Golubović.

Upitan o protestima naredne subote, Manojlović je rekao da žele da podignu broj blokada, da žele da podstaknu ljude da izađu u što većem broju i da bezbednost i sloboda zavise od svakog ko izađe na proteste.

On je pozvao policiju da obezbeđuje skupove, te dodao da građani ne ulaze u sukobe sa drugim građanima, već sa huliganima. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija