Politika

Brnabić: Protestima se traži da ne poštujem Ustav, izmene Zakona o eksproprijaciji u četvrtak na sednici Vlade

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2021

-

14:31

Brnabić: Protestima se traži da ne poštujem Ustav, izmene Zakona o eksproprijaciji u četvrtak na sednici Vlade
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić rekla je da protesti, koji su juče i prošlog vikenda održani u Srbiji, nemaju veze sa ekologijom i ocenila da su zahtevi organizatora protesta protivustavni.

Ona je navela da je jedan od zahteva da se povuče Zakon o referendumu i objasnila da se on menja kako bi se uskladio sa važećim Ustavom iz 2006. godine.

"Ustav iz 2006. godine ne predviđa prag za referendum, a Zakon o referendumu iz 1994. godine predviđa prag, mi samo izjednačavamo Zakon sa Ustavom. Ovim protestom se traži da ja ne poštujem Ustav i zakone naše zemlje", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje medija da prokomentariše jučerašnje proteste.

Ona je dodala da je na strani vladavine prava, da će kao premijerka Srbije nastaviti da poštuje Ustav i zakone svoje zemlje i da neće da dozvoli da se to promeni "pa makar i milion ljudi izašlo na ulice".

Da su ovi protesti, kako kaže premijerka, politički, a ne građanski, "pokazuje i prisustvo pojedinih predstavnika opozicije kao što su Dragan Ðilas, Marinika Tepić, Borko Stefanović..." Branbić je dodala da je u vreme tih političara donet Ustav 2006. godine i da se po njemu sada usklađuje Zakon o referendumu.

Kada je reč o drugom zahtevu protesta, a to je povlačenje Zakona o eksproprijaciji, Brnabić je kazala da će se izmene i dopune tog zakona naći na sednici Vlade Srbije u četvrtak, dodajući da je predsednik Aleksandar Vučić dao nalog da se produže određeni rokovi.

"Videćemo šta je još problematično...Samo da kažem da kada je bio javni uvid za taj Zakon, nisu učestvovale organizacije koje se danas žale", rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija