Politika

Borelj poručio Kurtiju: Morate da primenite sporazum o Zajednici srpskih opština

Komentari

Autor: Fonet

07/12/2021

-

15:51

Borelj poručio Kurtiju: Morate da primenite sporazum o Zajednici srpskih opština
Aljbin Kurti i Žozep Borelj - Copyright AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je poručio danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da je vlada u Prištini u obavezi da primeni Sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Izvinite, ali moramo da nastavimo da tražimo da primenite Sporazum o Zajednici srpskih opština", izjavio je Borelj u Briselu na pres konferenciji u Briselu.

Pre toga, Kurti je na pitanje izveštača Tanjuga da li se lično oseća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo 2/3 tih sporazuma i da "Beograd uvek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu".

Kurti navodi i da 2015. godine, kada je objavljena odluka suda, niko od Srba na Kosovu nije protestovao protiv toga, već, kako kaže, samo zvanični Beograd.

"Vreme je da imamo dijalog od koga će građani jedini imati koristi, a ne političari", poručio je Kurti.

On je dodao da je neophodan, kako je rekao, "demokratski karakter dijaloga", odnosno da ljudi imaju koristi, i da su sva rešenja koja dolaze odozgo tu da se ugodi političarima i da nisu demokratska.

Kurti je, takođe, tvrdeći za sebe da je demokrata rekao da zato veruje da buduća poglavlja ne bi trebalo da ugađaju političarima, već narodu.

Borelj je, takođe, na pitanje novinara Tanjuga da li je sa Kurtijem direktno razgovarao o konstruktivnosti u primeni briselskih sporazuma, uključujući i ZSO, rekao da očekuje punu primenu tih sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Sa Varheljijem o viznoj liberalizaciji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas je u Briselu o ekonomskim i investicionim planovima na Zapadnom Balkanu, reformama i borbi protiv organizovanog kriminala razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, koji je poručio da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viza, preneo je RTK2.

Varhelji je na Tviteru objavio da se sa Kurtijem sreo uoči današnjeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Briselu.

Nakon razgovora, Kurti je pohvalio kontinuiranu podršku Evropske komisije reformama i ponovio zahtev da zemlje članice u okviru Saveta EU donesu pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

"Cenim današnju diskusiju sa Oliverom Varheljijem o napretku Kosova u Sporazumu o stabilizacijii pridruživanju. Ispunili smo sve kriterijume za viznu liberalizaciju i verujemo da će EU ići napred. Motivisani smo da nastavimo naše transformacione reforme u bliskoj saradnji sa EU", naveo je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija