Politika

Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, a sa novim signalima iz Grčke i Španije - svi su na testu

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

03/06/2021

-

06:41

Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, a sa novim signalima iz Grčke i Španije  - svi su na testu
Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, a sa novim signalima iz Grčke i Španije - svi su na testu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji potezi sve više ukazuju na to da bi pojedine članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, ipak, mogle svoju odluku da promene ili barem da ublaže svoje kategorične stavove. Dve stvari koje govore u prilog tome dogodile su se gotovo simultano - Srbija je redovnim diplomatskim kanalima obaveštena o podizanju nivoa odnosa Atine i Prištine, a pojavile su se i informacije da bi Španija mogla da otvori svoju kancelariju na Kosovu.   

Ova dešavanja, uz najavljenu posetu šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa Prištini početkom juna, uzavrelu diplomatsku aktivnost EU i SAD u dijalogu Beograda i Prištine, čiji je nastavak zakazan za sredinu meseca u Briselu, ali i sve glasnije poruke Srbiji da je prijem u Uniju moguć tek posle uzajamnog priznanja sugerišu da će pritisak rasti - kako na Srbiju, tako i na članice petorke koja ne priznaje Kosovo.

Grčka i Španija su među pet zemalja, članica EU, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Osim njih, tu su i Kipar, Rumunija i Slovačka. I dok se potonje tri u prethodnom periodu o pitanju Kosova nisu izjašnjavale, pa tako nije poznato da li bi, i u kom trenutku, mogle da promene svoj stav, na nove informacije iz Atine i Madrida reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Unsplash

Pet članica EU koje nisu priznale Kosovo onemogućavaju da Unija zauzme jedinstven stav

Za njega najavljena poseta ministra spoljnih poslova Grčke Prištini je - "čudna", a sve što se dešava pokazuje da bi sledeći korak moglo biti priznanje, iako se Srbija nada da do toga neće doći.

Vučić je u ponedeljak naveo da su poslednje najave o podizanju nivoa odnosa Atine i Prištine i moguće otvaranje kancelarije Španije u tom gradu deo velikih i sve ozbiljnijih pritisaka koji su i očekivani, te da je reč o očigledno koordinisanoj akciji. Na konstataciju da se situacija oko Kosova i Metohije komplikuje, te da se najavljuje špansko i grčko priznanje, Vučić je naglasio da je važno da "da nema panike za Srbiju i da se znalo da se ovakve stvari dešavaju".

Pet članica EU koje nisu priznale Kosovo onemogućavaju da Unija zauzme jedinstven stav po ovom pitanju, a to na izvestan način otežava čitav proces pritisaka sa njihove strane. Zato se tumači da Unija sada mora da "igra na dva fronta" - prema Beogradu i Prištini u smislu postizanja dogovora, ali i prema sopstvenim članicama. U tom svetlu tumače se i informacije o pomeranjima u stavovima Grčke i Španije. 

Da li su ta pomeranja realna i kakvi su stavovi evropske petorke o Kosovu? 

Španija: Zvanično nema promene

Objava albanskih medija da Španija planira da otvori kancelariju u Prištini uzbunila je sve one koji su verovali da će Madrid ostati pri čvrstom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. 

Španija je često označavana kao zemlja sa najčvršćim stavom po pitanju Kosova, a kao motiv koji stoji iza njene odluke je sudbina Katalonije. Španija je jedina velika zapadnoevropska država koja ne priznaje Kosovo zbog legalnosti jednostranog proglašenja u međunarodnom pravu, ali i zbog straha da bi to moglo da utiče na separatističke pokrete u samoj zemlji. 

Koliko je stav Madrida bio čvrst govori i činjenica da je bivši premijer Španije Marijano Rahoj 2018. godine odbio da učestvuje na Samitu EU i Zapadnog Balkana, koji se održavao u Sofiji, tvrdeći da je prisustvo Kosova neprihvatljivo.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Madrid je davao signale da bi situacija mogla da se promeni

Iako je stav praktično do danas ostao isti, Madrid je davao signale da bi situacija mogla da se promeni u slučaju da se postigne dogovor Srbije i Kosova.

Madrid je, međutim, u ponedeljak morao da demantuje naslove u albanskim medijima da Španija planira da otvori kancelariju u Prištini. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje istaklo je da je stav oko pitanja samoproklamovane nezavisnosti nepromenjen.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, prištinski portal Demokracia.com, objavio je da je Španija već donela tu odluku, kao i da je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost, Španac Žozep Borelj "odigrao ključnu ulogu u ovom koraku".

"Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju Ministarstva za Kosovo onlajn.

Stav Grčke zasad nepromenjen

Stav Grčke oko pitanja nezavisnosti Kosova takođe je, od jednostranog proglašenja 2008. godine, bio jasan. Ipak, iako zvanično ne prizanje Kosovo kao državu, prihvata njegovo članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija.

U poslednjih nekoliko meseci se, međutim, spekuliše da bi Atina mogla da promeni svoju poziciju, te da bi stav ove zemlje mogao da bude ključan za rešenje kosovskog pitanja, a sumnju je podgrejala najava o dolasku Dendijasa.

Iako samo priznanje nezavisnosti nije na dnevnom redu, do podizanja odnosa Atine i Prištine moglo bi da dođe veoma lako.

Da podsetimo, Priština u Atini ima Kancelariju za trgovinske odnose i ekonomske poslove, a ta kancelarija se sada uanpređuje u Kancelariju za kosovske interese u Atini. 

Vučić je u ponedeljak rekao da su Grci sa Kosovom "odavno prevazišli nivo oficira za vezu", te podsetio upravo na fomiranje ove Kancelarije.

"To je za nas bilo iznenađenje i nadali smo se da neće ići dalje. Ali, onda je u petak naš ambasador u Grčkoj pozvan u njihovo MSP i obavešten da dalje unapređuju odnose sa Kosovom, a tu kancelariju unapređuju u Kancelariju za kosovske interese, što je direktan prevod i podižu nivo komunikacije do nivoa političkih direktora u MSP", rekao je Vučić.

EPA/PETRIT PRENAJ ALEXANDROS VLACHOS

Priština u Atini ima Kancelariju za trgovinske odnose i ekonomske poslove

U međuvremenu je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Grčke, koje je još jednom ponovilo da je stav Atine nepromenjen.

"Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen", saopštilo je grčko ministarstvo u odgovoru za prištinsku "Gazetu ekspres".

Grčko ministarstvo je izrazilo podršku dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije, navodeći da Grčka, kao dugogodišnja članica EU i NATO, teži "konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regionu zapadnog Balkana, kroz stvaranje dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava".

"U tom kontekstu, Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i pružala podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU", rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Prestojeća poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Prištini je, kako je saopšteno, povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

Iza odluke Kipra - problemi sa Turskom

Kipar je takođe, i sam sa teritorijalim problemima, od samog početka, tvrdio da "nikada neće priznati jednostranu deklaraciju o nezavisnosti izvan okvira Ujedinjenih nacija". Predsednik Kipra Dimitris Hristofijas je te 2008. godine rekao da se teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Srbije i Kipra "krše na najbrutalniji način".

Odluka Kipra uglavnom se bazira na nesuglasicama sa Turskom, odnosno proglašenjem Turske republike Severni Kipar 1974. godine. Poruka o neprihvatanju nezavisnosti je ponovoljena više puta tokom prethodne decenije, a ostrvo uživa podršku Grčke. Kipar je tvrdio da Kosovo neće biti priznato čak ni u slučaju da to učine sve druge članice Evropske unije. Stav je zasad nepromenjen, međutim, s obzirom na to da se Grčka sve češće pominje kao članica koja bi mogla da preokrene svoj stav, pitanje je kako bi na to reagovala Nikozija.

Pozicije Slovačke nepromenjene

Slovačka takođe ne priznaje nezavisnost Kosova. Razlozi za to se uglavnom vide u istorijskim odnosima dve zemlje, ali i razumevanju između dva naroda. Prema tvrdnjama tamošnjih zvaničnika, Slovačka nema nameru da potpiše priznanje. Ipak, iako ova zemlja nije to još učinila, tokom prethodne decenije date su indicije da bi Bratislava mogla da promeni poziciju, kao što i Španija navodi, u slučaju da dođe do dogovora Prištine i Beograda.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Takođe, slovački političar Miroslav Lajčak, izabran je u aprilu 2020. za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine. Upravo je njegov zadatak da nadgleda proces normalizacije odnosa dve strane, a poznato je da je mnogo ranije pre nego što je došao na tu funkciju i bio ministar spoljnih poslova Slovačke naveo da niko u Slovačkoj ne želi priznanje Kosova, te da su "Slovaci blaža verzija Srba".

Rumunija - mekši stav i stare odluke

Na zajedničkoj sednici u rumunskom parlamentu 18. februara 2008. izglasana je odluka da ova zemlja neće priznati nezavisnost Kosova. Iako je stav tada bio jasan, tokom godina on je mekšao, a 2015. godine je premijer Viktor Ponta naveo da su se stvari od 2008. promenile. Kako je tada rekao, vlade su se promenile, te bi mogle da budu donesene i nove odluke u vezi sa tim jer su se i na Kosovu promenile mnoge stvari. Međutim, s vremena na vreme, iz Bukurešta stignu potvrde da se o tome ne razmišlja.

Često se govori da Rumunija nije priznala Kosovo zbog straha od otcepljena Zemlje Sekelja, u Transilvaniji, regiona naseljenog etničkim Mađarima, zbog situacije sa regionom Pridnjestrovlje, ali i dobrih susednih odnosa sa Srbijom.

Da podsetimo, nezavisnost Kosova priznaje 98 od 193 članice Ujedinjenih nacija, 22 od 27 članica Evropske unije i 26 od 30 članica NATO. U protekle četiri godine, 15 zemalja je povuklo priznanje.

Komentari (0)

Srbija