Politika

Jovanović: Vlast da sačeka izbore pre izmena zakona, protivimo se promeni Ustava

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

16:12

Jovanović: Vlast da sačeka izbore pre izmena zakona, protivimo se promeni Ustava
Miloš Jovanović - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i kandidat Srpske koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović rekao je da je aktuelna vlast trebalo da sačeka izbore i novi saziv Narodne Skupštine, kako bi se povela ozbiljna demokratska rasprava i odlučivalo o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakonu o eksproprijaciji, i poručio da se ta politička grupacija izrazito protivi promenama Ustava.

On je na današnjoj konferenciji koalicije NADA pozvao građane da na referendumu ne glasaju za promene Ustava, jer objašnjava, ne treba tako lako da pristanu na promenu najvišeg pravnog akta koji je jedna od najsnažnijih brana za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije.

On smatra da je promena Ustava, kako kaže, iznuđena i snažno sugerisana od strane Evropske unije. Dodaje da pravosuđe, kao tema tih promena, zavisi od političke volje, te da ono i sa postojećim ustavnim rešenjima može biti efikasno, i suprotno, podjednako loše ako se promene usvoje.

Lider DSS je izrazio nadu da će Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi kroz izmene i dopune biti poboljšan, i pozvao predsednika Srbije da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i vrati Zakon o eksproprijaciji na ponovno odlučivanje Narodnoj skupštini.

"Pozivamo ga da ne ide u nekakve akrobacije i razne pravne kombinatorike, kojima će pokušati da ispegla ovu situaciju, nego da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i na najnormalniji način vrati Zakon na ponovno odlučivanje", rekao je Jovanović, i dodao da bi bilo jako dobro kada bi Skupština nakon toga odložila odlučivanje o tom zakonu za period posle izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija