Politika

Ana Brnabić obišla gradilište Biosensove zgrade

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

13:07

Ana Brnabić obišla gradilište Biosensove zgrade
Ana Brnabić obišla gradilište Biosensove zgrade - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas u kampusu u Novom Sadu gradilište nove zgrade Instituta Biosens i tom prilikom je zaključeno da radovi na izgradnji tog velelepnog objekta napreduju u okviru unapred zacrtanih rokova.

Obilazeći taj objekat, zajedno sa menadžmentom Instituta Biosens, izvođačima radova, kao i predsatvnicima Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, premijerki je predočeno da bi građevinski radovi na toj zgradi mogli biti gotovi i pre roka, odnosno da bi već doček 2023. godine, ljudi sa Instituta Biosens mogli proslaviti u novim prostorijama.

Od izvođača radova stigla je i ocena da su sinoć do kasno majstori izlivali ploče na prvom spratu tog objekta, koji bi trebao da ima pet nivoa.

Nakon obilaska gradilišta, premijerki je predstavljena i prezentacija sa preciznim rokovima kao i planom izgradnje novog objekta koji će biti dom Institua Biosens, a premijerka Brnabić posetiće i Naučno tehnološki park i tom prilikom biće uručeni ugovori za prvih 20 instituta, firmi i startap kompanija koje će se useliti u Naučno tehnološki park Novi Sad.

Tanjug Video

 

Na mestu gradilišta Biosensove zgrade radovi traju od maja. Tu će nići zgrada koja će biti jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući apsorberima i seizmičkim izolatorima omogućiti korišćenje osetljive opreme neophodne za razvoj nano elektronike. Drugim rečima, deo ove zgrade biće otporan na vibracije.

Kako su to ranije objasnili projektanti radova, nova zgrada Instituta Biosens će u svom središtu imati jezgro koje praktično pliva na specijalnim gumenim nosačima i tako sprečava prenošenje spoljnih vibracija.

Kompletna zgrada Instituta "Biosens" finansira se preko projekta "Antares", vrednog 28 miliona evra, a sami građevinski radovi na ovoj zgradi koštaju više od sedam miliona evra, koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Po završetku izgradnje objekta Instituta "Biosens" ovaj višestruko nagrađivani naučno-razvojni institut više neće biti podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a zaposleni će dobiti daleko kvalitetnije uslove za rad i dalji napredak.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je prilikom postavljanja kamena temeljca za izgradnju nove zgrade "Biosensa" u kampusu u Novom Sadu, navela da su tim činom postavljeni temelji za dalji naučni napredak i dalje pozicioniranje Srbije na inovacionoj mapi sveta.

Biosens je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, koji je osnovan 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-a u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija