Politika

EU pozdravila napredak Srbije u pristupnim pregovorima

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

18:55

EU pozdravila napredak Srbije u pristupnim pregovorima
EU pozdravila napredak Srbije u pristupnim pregovorima - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ministri u Savetu za opšte poslove EU (GAC) danas su u Briselu postigli konsenzus i usvojili zaključke o zemljama u procesu pristupanja EU, što se ocenjuje kao važan signal o proširenju kao prioritetu za EU.

U zaključima o Srbiji, Savet pozdravlja "ukupan napredak" koji je zemlja napravila u procesu pregovora o pristupanju, ali i nagalšava da su dalji napredak u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava kao i u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine "odlučujući" za ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

U svojim godišnjim zaključima GAC konstatuje da EU integracije nastavljaju da budu strateški cilj Vlade u Beogradu i poziva vlasti u Srbije da se "čvrsto posvete promociji EU vrednosti" i "pozitvnoj komunikaciji" o EU kao glavnom političkom i ekonomskom partneru Srbije.

"Savet primećuje napredak koji je Srbija napravila u pojedinim obalstima vladavine prava, ali i ukupan ograničeni napredak i kašnjenja u drugim oblastima. Savet EU ohrabruje Srbiju da nastavi da pokazuje političku volju kako bi dalje ubrzala reforme i isporučila konkretne rezultate u fundamentalnim oblastima", navodi se u tekstu zaključaka u koje je Tanjug imao uvid.

Posebna pažnja srpskim vlastima se skreće na efikasnost i reformu pravosudnog sistema u zemlji, na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na "ograničen napredak" u oblasti slobode izražavanja.

GAC pozdravlja opredeljenost Srbije da aktivno radi na promociji regionalne saradnje i jačanja dopbrosusedskih odnosa.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Savet EU poziva Srbiju da se u "dobroj volji i duhu kompromisa" angažuje na postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujuceg sporazuma, a poziva se i na primenu svih do sada postignutih sporazma u dijalogu.

"Obe strane treba da izbegavaju akcije koje podrivaju stabilnost kao i retoriku koja ne doprinosi dijalogu", navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU.

Pozitivno ocenjene ekonomske mere

U zaključcima, Savet EU "pozitivno ocenjuje" nastavak napretka u razvoju tržištne ekonomije u Srbiji kao i ekonomske mere koje je država preduzela u cilju ublažavanja posledica pandemije kovida 19.

Pozdravljaju se i napori Srbije u ispunjavanju merila za otvaranje kalstera 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast.

Srbija se i ovoga puta poziva da pojača napore kada je reč o usklađivanju sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a pozdravlja se kontinuirano učešće zemlje u misijama i operacijama Evropske unije.

Savet EU poziva Srbiju i da se ukladi i sa zajedničkom viznom politikom EU.

Zaključi Saveta EU usvajaju se na kraju godine, a u velikoj meri se oslanjaju na godisnje izveštaje Evropeke komisije o zemljmam iz tzv. "paketa proširenja".

Zaključi Saveta EU o zemljama iz procesa pristupnja nisu bili usvojeni pošle godine zbog nemogucnosti zemlja članica da se dogovore oko uslova koje je Bugarska postavljala kada je reč o tekstu koji se odnosi na Severnu Makedoniju, odnosno uslova za otvranje pristupnih pregovora sa Skopljem.

Dovžan: Posebno samo zadovoljini otvranjem klastera sa Srbijom

Savet EU usvojio je danas godišnje zakljčke o Proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja. Konsenzusom su usvojeni zaključi o Srbiji, Albaniji, BiH, Severenoj Makedoniji, Crnoj Gori, Turskoj i tzv. Kosovu, a u Briselu nagalšavaju da su ovi zakljči još jedna potvrda važnosti koju EU pridaje politici proširenja na Zapadni Balkan.

"Tekst zaključaka je izbalansiran i ambiciozan, ponavlja posvećenost Saveta EU proširenju i naglašva potrebu za nastavkom reformi u partnerskim zemljma. Današnjim zaključima Saveta EU poslali važanu poruku za ceo region. U pitanju je naše direktno susedstvo i zato je proširenje od straške važnosti za EU", izjavio je slovenački državni sekretar Gašper Dovžan.

Dovžan, koji je predsedavao Savetu EU, naveo je da su paralelno sa ovim sastankom održene i Međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom, gde je razmotren napredak obe zemlje u procesu pristupanja EU.

"Posebno smo zadovolji što smo otvorili novi pregovarčki klaster sa Srbijom što je prvi put od usvajanja nove metodologije", naglasio je Dovžan.

On je zaključio da su zemlje članice zadovoljne onim što su postigli Beograd i Podgorica, ali i da očekuju od obe zemlje da rade na daljoj primene reforrme, što je "ključno za njihov dalji napredak u procesu pristupanja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija