Politika

Žiofre: Otvaranje klastera važan trenutak za Srbiju i EU

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

10:40

Žiofre: Otvaranje klastera važan trenutak za Srbiju i EU
Žiofre: Otvaranje klastera važan trenutak za Srbiju i EU - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre ocenio je danas da je, na kraju slovenačkog predsedavanja, otvaranjem klastera postignut važan trenutak za Srbiju i njen put u EU.

"Mnogo toga smo postigli tokom ovog semestra. Proteklih dana imali smo važnih sastanaka u Briselu. Usvojene su odluke vezane za proširenje i EU je potvrdila privrženost tom procesu", podvukao je Žiofre u izjavi novinarima uoči panela "Od Slovenije do Francuske", u organizaciji Centra za evropske politike i Delegacije EU.

Prema njegovim rečima, ostaje snažna privrženost procesu proširenja, a tako i podrške Srbiji.

Istakao je da je EU na međuvladinoj konferenciji otvorila klaster 4 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što je važno nakon dužeg perioda bez otvaranja poglavlja. Žiofre je naveo da klaster 4 obuhvata važna poglavlja od ekologije do transportne politke.

"Sada počinjemo, predstoji težak rad, pregovori o tim važnim pitanjima kao što su energija, dekarbonizacija ekonomije, cirkularna ekonomija. To su važna pitanja za građane Srbije, a otvaranje klastera dobra vest za Sbriju i građane", objasnio je on.

Rekao je da predstoji puno posla i da će EU podržati Srbiju i finansijski u ostvarenju napretka u tim oblastima. Žiofre je kazao da je klaster otvoren, jer je bilo napretka u Srbiji po pitanjima vladavine prava, gde su počele reforme i članice EU su želele da odaju priznanje za postignuti napredak.

"Ovo je tek početak rada, i moramo nastaviti sa reformama", kazao je on.

Žiofre je naveo da je Srbija postigla napredak u reformama, posebno navodeći da napreduje reforma izbornog zakona, a da je u toku i u oblasti pravosuđa, gde će referendum doneti nezavisnije i efikasnije pravosuđe. Nakon referenduma, prema njegovim rečima, predstoji implementacija reformi, na čemu će EU raditi sa srpskom vladom.

Upitan za aktuelna zbivanja u Srbiji u vezi ekologije i radnog prava, Žiofre je kazao da postoji pozitivan napredak, da je srpska vlada spremna da pregovora da dostigne standarde EU u tim oblastima.

"Radićemo na tome i dovešćemo Srbiju na nivo EU po pitanjima ekologije. To će biti težak zadatak jer ima puno da se radi na prilagođavanju zakonodavstva, standardima i normama u toj oblasti. To je oblast koja veoma brzo napreduje, a borba protiv klimatskih promena je prioritet EU", podvukao je Žiofre.

On je podsetio da EU želi da Evropa postane prvi klimatsko neutralni kontinent do 2050.godine. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji svest za potrebu očuvanja životne sredine, što je dobro.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija