Politika

Joksimović: Očekujem napredak tokom francuskog predsedavanja Savetom EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

16:53

Joksimović: Očekujem napredak tokom francuskog predsedavanja Savetom EU
Joksimović: Očekujem napredak tokom francuskog predsedavanja Savetom EU - Copyright FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Zapadni Balkan i proširenje ostati visoko na agendi i tokom predsedavanja Francuske Savetom EU od 1.januara, kao i da će Srbija u prvoj polovini sledeće godine dobiti podršku za otvaranje klastera 3.

Joksimović je za Tanjug rekla da je Francuska u nacrtima prioriteta svog predsedavanja, koje preuzima od Slovenije, naznačila da Zapadni Balkan i proces proširenja neće biti zapostavljeni niti zaboravljeni.

"Dugo slušamo kako idu izbori u Francuskoj i da politika proširenja nije popularna, možda to i jeste tačno, ali Francuska se ni jednog trenutka nije ogradila od Zapadnog Balkana i proširenja, već u nacrtu prioriteta zadržava Zapadni Balkan visoko na agendi", kaže Joksimović.

Ističe da je važno što Francuska, koja je inicijator nove metodologije proširenja, snažno podržala Srbiju u otvaranju klastera prepoznajući, kako kaže, da je naša zemlja od svih potencijalnih kandidata odmah prihvatila ideju o novom načinu pristupanja EU.

"Nismo se žalili što su se pravila igre promenila usred našeg procesa, kada smo više od polovine poglavlja otvorili po staroj metodologiji, nego smo aktivno i potpuno spremni ušli u novi proces i čak podigli entuzijazam EU da isprati ono što radimo i vrednuje na pravi način", kaže Joksimović.

Podseća da je francuski ministar za Evropu Kleman Bon u Briselu afirmativno govorio o Srbiji uz očekivanje da se reforme u određenim oblastima nastave.

"Verujem da će u drugoj polovini francuskog predsedavanja, koje se završava 30. juna, Srbija imati podršku za otvaranje klastera 3", kaže Joksimović.

Izražava očekivanje da će Srbija dobiti punu podršku za otvaranje klastera 3 jer će, kaže, pojačati reforme koje se, kako objašnjava, jednim delom zaokružuju referendumom zakazanim za 16. januar i ističe da je važno da građani podrže ustavne amandmane koji će, kako kaže, doprineti da se nezavisnost i efikasnost pravosuđa podignu na viši nivo.

"Ne treba zaboraviti na strane investitore koji uvek gledaju da li je pravna sigurnost na visokom nivou i u skladu sa najvišim evropskim standardima. Kada taj proces zakružimo i donesemo čitav set zakona koji će pomoći da se nove odredbe Ustava implementiraju , a koje će biti usaglašavane sa Venecijanskom komisijom, verujem da će postojati puna podrška i za otvaranje klastera 3", navodi Joksimović.

Dodaje da su mnoge članice EU podržale da Srbija otvori klaster 3, ali da nekolicina smatra da treba da se zaokruži proces ustavnih reformi i da će nakon toga biti spremne da podrže otvaranje klastera.

Srbija priprema ostale klastere za otvaranje

Joksimović navodi da Srbija priprema i ostale klastere za otvaranje, pre svega, klaster 5, koji se tiče poljoprivredne i kohezione politike i resursa, a koji, kako kaže, čini celinu sa klasterima 3 i 4.

"Mi smo ovom procesu pristupili analitički, ne samo da spremimo ono što nam je najlakše, već da pravimo održivu agendu reforme koja čini jednu celinu i može da bude funkcionalna, i mislim da je to EU prepoznala i podržava plan kojim smo predočili", navodi Joksimović.

Ističe da je veliki značaj otvaranja klastera 4 i zahvalila Sloveniji koja je, kako kaže, tokom predsedavanja EU uspela da, u atmosferi ne toliko povoljnoj za proširenje, zadrži politku proširenja i Zapadni Balkan kao jednu od vodećih tema.

Srbija je, kaže, tokom slovenačkog predsedavanja uspela da osveži pristupni proces i njegovu dinamiku i otvori klaster 4 sa važnim sektorskim politikama i temama kao što su transport, energetika, životna sredina, transevropske mreže.

"To je važno za sve građane EU, a pre svega Srbije. Da usvajamo sve ono što je ne samo standard, nego što ide još dalje u tim oblastima u EU i da ulazimo u maticu pomena na vreme, da ne stojimo sa strane i posmatramo kako se stvari menjaju, već da zajedno sa EU, u strareškom partnerstvu i uz finansijsku podršku koja će nam biti na raspolaganju, postižemo važne i velike ciljeve koji su zahtevni, skupi i traže angažovanje celog društva", zaključila je Joksimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija