Politika

Brnabić: Nadali smo se otvaranju dva klastera, ali je i ovo veliki pomak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/12/2021

-

16:42

Brnabić: Nadali smo se otvaranju dva klastera, ali je i ovo veliki pomak
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Sve zemlje članice Evropske unije dale su saglasnost da Srbija 14. decembra otvori klaster 4, a premijerka Ana Brnabić istakla je da, iako je zemlja bila spremna za dva klastera, i jedan je "veliki pomak".

Kako je istakla, Srbija se nadala otvaranju dva klastera, a očekuje se da će odluka zemalja članica kada je reč o klasteru 4 da bude formalizovana sledeće nedelje.

"Klaster 4 je možda u ovom trenutku najvazniji i najakutelnija tema to je zelena agenda i zaštita životne sredine. Otvaranje klastera, po staroj metodologiji, znači da otvaramo čak četiri poglavlja", istakla je ona novinarima u Nišu.

Podsetimo, saglasnost da Srbija sledeće nedelje otvori sva četiri poglavlja u okviru klastera 4 postinuta je u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA), a biće zvanično potvrđena na sastanku ambasadora EU.

U okviru klastera 4, Srbija će otvoriti pregovore o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Planirano je da na Međuvladinoj konfrenciji EU Srbija, koja je zakazana za 14. decembar u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijerka Srbije, Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Podsetimo, Evropska komisija predstavila je krajem oktobra novi izveštaj o napretku Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU, a predloženo je otvaranje dva klastera - 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavlja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Savet EU nedavno je dao jasnu podršku za otvaranje klastera, a konačna ocena zemalja članica očekivala se sredinom decembra.

Mihajlović: Otvaranje klastera 4 priznanje za rezultate

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da odluka članica Evropske unije (EU) da daju saglasnost Srbiji za otvaranje klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, predstavlja priznanje za ostvarene rezultate u oblasti transporta i energetike i podsticaj daljim reformama u ovim oblastima.

"Mnogo toga je urađeno prethodnih godina u oblasti transporta i regionalnog povezivanja, što je važno za proces evropskih integracija, kao što su i u energetici u poslednjih godinu dana sprovedene određene aktivnosti, čime su otklonjene prepreke za otvaranje poglavlja u ovoj oblasti", rekla je Mihajlović.

U saopštenju resornog ministarstva navodi se da je ona navela da je donet novi zakonodavni okvir u energetici i rudarstvu, pre svega novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, usvojen je plan reorganizacije "Srbijagasa", kao i Akcioni plan u oblasti obaveznih rezervi nafte.

"Sve ključne aktivnosti da Srbija dobije „zeleno svetlo“ za klaster 4 sprovedene su uz veliku podršku i pomoć Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović", rekla je Mihajlović.

Navela je i da su transportna politika, energetika, transevropske mreže, zaštita životne sredine i klimatske promene oblasti koje su veoma važne za razvoj Srbije, njenu budućnost i bolji život građana, te da veruje da će otvaranje klastera 4 biti dodatni podsticaj da se kroz proces pregovora sa EU u svim ovim oblastima radi još brže i efikasnije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija