Politika

Srbija dobila zeleno svetlo država članica EU za otvaranje jednog klastera

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

11:44

Srbija dobila zeleno svetlo država članica EU za otvaranje jednog klastera
Srbija dobila zeleno svetlo država članica EU za otvaranje jednog klastera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve zemlje članice Evropske unije danas su dale saglasnost da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konferenciji sa EU otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanosti, saznaje Tanjug u Briselu.

Saglasnost da Srbija sledeće nedelje otvori sva četiri poglavlja u okviru klastera 4 postinuta je u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA), a biće zvanicno potvrđena na sastanku ambasadora EU.

U okviru klastera 4, Srbija će otvoriti pregovore o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Planirano je da na Međuvladinojj konfrenciji EU Srbija, koja je zakazana za 14. decembar u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijerka Srbije, Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Podsetimo, Evropska komisija predstavila je krajem oktobra novi izveštaj o napretku Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU, a predloženo je otvaranje dva klastera - 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavlja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Savet EU nedavno je dao jasnu podršku za otvaranje klastera, a konačna ocena zemalja članica očekivala se sredinom decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija