Politika

Grubješić: Otvaranje klastera dobra vest za Srbiju na evropskom putu

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

22:15

Grubješić: Otvaranje klastera dobra vest za Srbiju na evropskom putu
Grubješić: Otvaranje klastera dobra vest za Srbiju na evropskom putu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grbuješić izjavila je danas da je dobra vest za sve koji žele da vide Srbiju na evropskom putu to što je EU otvorila klaster o Zelenoj agendi i održivoj povezanosti u pregovorima sa Srbijom o članstvu.

Kako je potvrdilo Ministarstvo za evropske integracije, klaster obuhvata četiri poglavlja: Transportna politika (Poglavlje 14), Energetika (Poglavlje 15), Trans-evropske mreže (Poglavlje 21) i Životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27), a Grubješić je za Tanjug TV rekla da je otvaranje ovog Klastera važno i da smo ova četiri poglavlja čekali dosta dugo.

"Sada ćemo imati otvorenih 22 poglavlja što jeste dobro, ali još uvek nedovoljno da bi bili opušteni, onda krecćemo u teži deo posla, a to je zatvaranje", naglasila je Grubješić.

Ona smatra da je dobro i što je ovaj klaster u saglasju sa Ekonomskim investicionim planom za Zapadni Balkan koji je EU usvojila, koji predviđa, kako je rekla, devet milijardi evra bespovratnih sredstava za projekte od regionalnog i nacionalnog značaja i za Zelenu agendu.

Poglavlje zahtevno i skupo

Grubješić je navela i da je Poglavlje 27, koje se odnosi na ekologiju, vrlo zahtevno, kompleksno i skupo i da će se dve trećine sprovoditi na lokalu.

Prema njenim rečima, procenjuje se da će prilagođavanje koje ono predviđa, i koje za krajnji rezultat ima unapređenje zaštite životne sredine, koštati oko 10 milijardi evra, da će ta sredstva delom ići iz evropskih fondova.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Deo će, kako je navela, morati da opredeli država i lokalne samouprave, dok će deo biti iz kredita.

Grubješić je govorila o novoj EU inicijativi i rekla da je nova evropska investiciona strategija "Globalna vrata", koja mobiliše oko 300 milijardi evra do 2027.godine, potvrda da Unija želi da postane globalni igrač i da parira kineskoj strategiji "Pojas i put", koja je započeta 2013. godine i koja raspolaže sa mnogo više novca.

"Kineski Pojas i put će do 2027. imati na raspolaganju 1,2 triliona dolara, to je mnogo više od ovih evropskih para", navela je Grubješić.

Kina najveći partner EU

Ona smatra i da je razlika u strategijama između EU i Kine u tome što se EU fokusira na infrastrukturu sledeće generacije, optičke kablove, 5G mrežu, Zelenu agendu, dok kineski program, kako je rekla, pre svega predviđa ulaganja u klasičnu infrastrukturu, puteve, aerodrome i luke.

"Kina je sistemski rival i glavni konkurent u to nema sumnje, ali je i najveći ekonomski partner EU, na drugom mestu su SAD", rekla je Grubješić.

Ona je naglasila da je to realnost i u Jugoistočnoj Evropi, gde je, kako je formulisala, Kina došla da ostane.

Grubješić je komentarisala i izbor novog nemačkog kancelara Olafa Šolca i rekla da on dolazi posle Angele Merkel koja je na vlasti provela 5.860 dana, a da je njegovo postavljenje veliki događaj za Nemačku i EU pošto je prvi put zabeležena fuzija tri političke filozofije, socijaldemokratije, ekologije i liberalizma.

Unsplash

 

Ona je navela da, iako zeleni dobijaju resor spoljne politike, poslednju reč u tome ima kancelar, kao i da su već prisutni brojni izazovi pred novom vladom, i pomenula odnos prema Rusiji, krizu oko Belorusije i Ukrajine.

"Poseta Šolca Parizu danas, uz odlazak u Brisel i sedište NATO nakon toga, govori o nekim spoljnopolitičkim prioritetima nove nemačke vlade", smatra Grubješić.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku govorila je i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i rekla da nije realno da se oni nastave na najvišem političkom nivou, ako nema ispunjenja glavnog uslova što je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Nije tačno što govori Aljbin Kurti, da je do ZSO više stalo Beogradu nego Srbima na KiM, upravo je njima u najvećem interesu da se ta zajednica napokon formira od 2013.", zaključila je Grubješić.

Komentari (0)

Srbija