Politika

Izglasan bužet AP Vojvodine - 88,4 milijarde dinara za 2022. godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša kovačev

16/12/2021

-

15:30

Izglasan bužet AP Vojvodine - 88,4 milijarde dinara za 2022. godinu
Izglasan bužet AP Vojvodine - 88,4 milijarde dinara za 2022. godinu - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Budžet AP Vojvodine, koji je danas izglasan sa 94 glasa za i 8 protiv, u narednoj godini iznosiće 88,4 milijarde dinara. To je šest milijardi više u odnosu na sumu kojom je pokrajinska administracija raspolagala u 2021, ali je ponovo ispod Ustavom zagarantovanih sedam odsto republičkog budžeta.

Za vladajuću većinu, budžet je odraz stalnog i stabilnog rasta, dok je za opoziciju on potrošački, dezorijentisan i skoro dvostruko manji od budžeta Grada Beograda. O odluci koju su usvojili na sednici 30. novembra, a koju je predsednik Pokrajinske vlade nazvao nezakonitom, poslanici nisu ponovo raspravljali.

Sa planiranom visinom pokrajinske kase i načinom raspodele javnog novca, većina poslanika bila je saglasna. Glasali su za projekte poput izgradnje Kamenice 3, automatizacije odbrane od grada, Akva parka na Paliću, za zaduženje Pokrajine za milijardu i 150 miliona dinara. Da već 14. godinu poslanici koji predstavljaju građane Vojvodine zanemaruju Ustavom zagarantovano pravo na sedam odsto republičkog budžeta, te da je zbog toga Pokrajina izgubila bar dve godišnje kase, upozorava deo opozicije.

"Ove godine kada imamo situaciju da je budžet Srbije 1.516 milijardi, a Vojvodine 88 milijardi, onda je potpuno jasno koliko traje pljačkanje građanki i građana Vojvodine", rekao je Aleksandar Odžić iz Vojvođanskog fronta.

Da je budžet najbolji koji je u proteklih šest godina predstavljala, te da odražava stabilan rast u Pokrajini, poslanicima je poručila resorna sekretarka. Jedna je od retkih predstavnika Vlade koji su prisustvovali sednici. Ni pred novinare, niti pred poslanike, nije izašao ni Igor Mirović. Nakon prošle sednice on je poslanike vladaćuje većine optužio da su doneli nezakonitu odluku o preuzimanju nadležnosti nad Kliničkim centrom, sa ciljem da prikriju nezakonitosti koje su se događale na Klinici za infektivne bolesti. O tome danas nisu raspravljali.

"Sem što sam iz medija pročitao ono što sam pročitao, ja nemam nikakva saznanja o nezakonitostima koje su se događale u Kliničkom centru Vojvodine. O tome morate pitati predsednika Pokrajinske vlade", rekao je Bojan Bagi iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija