Politika

Lajčak: Dijalog je osetljivo pitanje i za Beograd i za Prištinu, verujem da će veoma brzo dati rezultate

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

16:48

Lajčak: Dijalog je osetljivo pitanje i za Beograd i za Prištinu, verujem da će veoma brzo dati rezultate
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da taj dijalog nije jednostavan, da je podjednako "osetljivo pitanje i za Srbiju i Kosovo", da postoji i da veruje da ćemo, kako kaže, veoma brzo videti i konkretne rezultate.

Lajčak je za audio potcast banjalučkog portala Buka, na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine i odbijanju Prištine da formira Zajednicu sprskih opština na severu, kazao da je dijalog "osetljivo pitanje i za Srbiju i za Kosovo".

"Međutim, dijalog traje duže od decenije i doneo je niz konkretnih i dobrih rešenja. Dijalog nema alternativu i to potvrđuju lideri i na Kosovu i u Srbiji i on je ključan i za normalizaciju evropskih odnosa i za napredak na njihovom evropskom putu. Danas smo u situaciji da imamo lidere sa snažnim mandatom i u Beogradu i u Prištini. Oni imaju snagu da donesu rešenja i u fazi smo da pregovaramo o tome kakav je najbolji mogući put napred", kazao je Lajčak.

Podsetio je da su se "lideri sastali u junu i julu u Briselu" i spremni su, kaže, da dođu ponovo.

"Radimo na tome da taj sastanak proizvede i neke konkretne odluke. Taj dijalog nije jednostavan, ali on postoji i verujem da ćemo videti i konkretne rezultate veoma brzo", kaže Lajčak.

Eskalacija, kaže, nije u interesu "ni jedne ni druge strane".

"Međunarodna zajednica je izričita kada kaže da nema alternative dijalogu i da ne postoje zaobilazni putevi. Očekujemo aktivno i ozbiljno angažovanje i Srbije i Kosova. Imamo i dokumente koje govore to i naši partneri su svesni toga", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li bi region trebalo da raduje ili zabrine zainteresovanost međunarodne zajednice s obzirom na to da je i Velika Britanija nedavno imenovala Stjuarta Piča, Lajčak kaže da bi svima bilo jednostavnije da se bavimo svojim poslom.

"Međutim, region je navikao na povećano angažovanje međunarodne zajednice. Nažalost, i dalje postoji potreba za tim. EU nema nameru niti ambiciju da 'mikro-menadžira' region, ali jednostavno naše prisustvo je potrebno", kaže Lajčak i dodaje da je Unija je najviše prisutna u regionu jer je najveći investitor, trgovinski partner i donator.

Prema njegovim rečima, EU ulaže milijarde evra u napredak Zapadni Balkana.

"Kada govorimo o političkom angažovanju, želeo bih da istaknem kao pozitivnu stvar vrlo usku saradnju koju imamo sa SAD-om i administracijom Džozefa Bajdena".

Stvarno delimo istu viziju, a to je Balkan koji je u EU i deli njene vrednosti, kaže Lajčak, koji je potvrdio da su se Gabrijel Eskobar i on nedavno sreli sa Pičom u Londonu i šest šefova diplomatija iz regiona.

Kriza u BiH - najozbiljniji problem u regionu

"Glavna poruka tog sastanka je bila da ne postoji druga budućnost za Zapadni Balkan osim evropske, ne postoji druga agenda osim evropske, ne postoji drugi način normalizacije odnosa Srbije i Kosova od dijaloga EU a naravno da smo preneli i britanskom izaslaniku Stjuartu Piču da je dobrodošao da se priključi tim naporima i da smo svi u istom timu. Pič je to apsolutno potvrdio", kazao je Lajčak.

Govoreći o regonu, Lajčak kaže da vidi četiri izazova, a najneposredniji su, kaže, Severna Makedonija i Albanija, koje što pre treba da počnu da vode pregovore o priključenju EU.

"Najozbiljniji problem je kriza u BiH. Izazov od najvećeg strateškog značaja je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jer se to ne tiče samo za te dve zemlje budući da Srbi i Albanci žive u svakoj zemlji na Balkanu i odnos Srbije i Kosova utiče na regionalnu saradnju, zato je rešenje tog pitanja od najvećeg strateškog značaja", rekao je.

Ukazao je da je izazov koji smatra najfundamentalnijem pitanje kakav će biti Balkan.

"Da li će biti Balkan koji deli evropske vrednosti, koji promoviše demokratiju i vladavinu prava, koji se bori protiv korupcije i u kojem ima nezavisnih medija i građanskog društva? Ili ćemo dobiti društva u kojima nema ništa od toga a da imamo neku vrstu autoritativnih vlada bez poštovanja evropskih vrednosti", naveo je Lajčak.

Ta utakmica se, ističe, dešava upravo i mislim da je jako bitno i za EU i za zemlje regiona da se pridruže ne samo administrativno već pre svega po zajedničkom sistemu vrednosti.

Komentari (0)

Srbija