Politika

Vučić povodom krize u BiH: Srbija vodi odgovornu politiku, tenzije nam nisu u interesu

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

10:31

Vučić povodom krize u BiH: Srbija vodi odgovornu politiku, tenzije nam nisu u interesu
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija vodi odgovornu politiku, poštuje Dejtonski sporazum i integritet Bosne i Hercegovine,ali i integritet republike Srpske u okviru BiH, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom aktuelne situacije u BiH i naglasio da Srbiji nije u interesu da postoje tenzije u toj zemlji.

Vučić je, za austrijski javni servis ORF, kazao da Srbija ima najmanje interesa, kao ekonomija koja najbrže raste, za tenzijama u BiH i regionu.

"Srbija poštuje Dejtonski sporazum, integritet BiH nikada ne dovodi u pitanje, ali istovremeno poštuje i integritet RS unutar BiH. Nikome ne trebaju problemi u BiH, a najmanje Srbiji koja je najbrže rastuća ekonomija. Naša politika je odgovorna", objasnio je.

U prilogu u ORF-a posvećenom situaciji u BiH u okviru koga je emitovana izjava predsednika Vučića, ističe se da je Bosna i Hercegovina u dubokoj krizi, da bosanski Srbi blokiraju zajedničke institucije.

ORF ukazuje da su korupcija, socijalni problemi i sve veći broj građana koji napuštaju zemlju negativne pojave s kojima se suočava BiH. Podseća se da se u oktobru iduće godine u BiH održavaju izbori i da Milorad Dodik i drugi političari u BiH koriste nacionalističku kartu da bi pridobili glasače. ORF, istovremeno, konstatuje da nema problema u suživotu građana u BiH.

Nekadašnji član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su odnosi tri naroda dobri, ako se uzme u obzir da je bilo rata.

"Hrvati, Bošnjaci i Srbi nemaju nikakav problem da provedu dane ili posluju u bilo kom delu BiH", objasnio je on.

Naime, kako je Euronews Srbija već pisao, u već usijanoj atmosferi na političkoj sceni Bosne i Hercegovine dodatnu temperaturu podigli su navodi sarajevskih medija o navodnom dogovoru komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhejija i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, što je ponovo pažnju javnosti skrenulo na takozvani Inckov zakon zbog čijeg nametanja je i došlo do najnovijeg zatezanja političkih odnosa u Federaciji.

Po tim tvrdnjama, visoki zvaničnici Evropske unije iza kulisa rade na ispravljanju "Inckovog zakona" zbog toga što bi moglo da dođe do rasplamsavanja novog sukoba u regionu. Mediji u Bosni i Hercegovini su objavili sadržaj dokumenta koji je navodno šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Satler napisao neposredno nakon posete komesara za proširenje i politiku susedstva Olivera Varhejija BiH, gde je boravio 24. i 25. novembra i održao sastanke s političkim predstavnicima i predstavnicima vlasti o pokušaju izlaska iz trenutne krize.

Portali su preneli da se u zapisniku sa sastanka kao "krivac za krizu u BiH" vidi bivši visoki predstavnik Valentin Incko i zakon koji je nametnuo poslednjeg dana mandata. Uz to, navode portali, Oliver Varheji dogovorio je sa Dodikom održavanje sednice Skupštine Republike Srpske, na kojoj je razmatran prenos nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, ali i moratorijum od šest meseci na odluke kako bi se dalo vreme pregovorima. 

Upravo zbog navodnog dogovora Dodika i visokog komesara, ogalsio se i holandski evroparlamentaracThijs Rojten koji je rekao da su u Evropskom parlamentu veoma zabrinuti zbog navodne uloge evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija u održavanju posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojem je pokrenut neustavni prenos nadležnosti. Kako je na svom službenom Tviter profilu napisao Rojten, Varheji sebi ovakve stvari ne sme dozvoliti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija