Politika

Odalović: Srbija ima obavezu da bdi nad Dejtonskim sporazumom

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

24/12/2021

-

08:54

Odalović: Srbija ima obavezu da bdi nad Dejtonskim sporazumom
Odalović: Srbija ima obavezu da bdi nad Dejtonskim sporazumom - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da Srbija ima direktnu obavezu da bdi nad Dejtonskim sporazumom, kao i obavezu da sporazum funkcioniše. Odalović je rekao da je interes Srbije da sa Republikom Srpskom gradimo što bolje odnose i da je podržava u opstanku.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Odalović je ukazao da je problem nepoštovanje osnovnog dokumenta - Dejtonskog sporazuma, kojim se praktično okončava rat u toj zemlji i definiše njena budućnost.

"Oni koji su stali iza takvog dokumenta su počeli odmah posle usvajanja da nastavljaju ono što su u ratu započeli. Meta je i dalje bila Republika Srpska i to traje i danas", istakao je Odalović.

Naveo je da je potrebno da se "vratimo izvornom Dejtonu, poštujemo što nosi i rešimo to za dobrobit svih koji tamo žive, jer nikome nije dobro".

Naglasio je da BiH nije funkcionalna država i da tamo nije dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima. Kaže da je i Slobodan Milošević potpisao Dejtonski sporazum, te da smo mi garant njega. Osvrćući se na izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da ne razume zemlje članice EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, Odalović je ocenio da mešanje Milanovića ne pomaže, jer su sa prostora KiM proterani i Hrvati.

"Kao što smo imali Dejtonski sporazum, tako smo imali i Rezoluciju 1244 koja je okončala sukobe na prostorima KiM. Imamo ponašanje istih centara i prema BiH i prostoru KiM", rekao je Odalović.

On je naglasio da je potrebno i poštovanje Rezulucije 1244, međunarodno preuzetih obaveza i da na tome treba da insistirati i dalje. "Najvažnije je da se zajedno da se izborimo za poštovanje potpisanih obaveza", dodao je Odalović.

Komentari (0)

Srbija