Politika

Izraelski ambasador govorio o priznanju Kosova, Selaković hitno reagovao: Svojevrsni bezobrazluk

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

12/05/2021

-

10:15

Izraelski ambasador govorio o priznanju Kosova, Selaković hitno reagovao:  Svojevrsni bezobrazluk
Izraelski ambasador govorio o priznanju Kosova, Selaković hitno reagovao: Svojevrsni bezobrazluk - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Izrael je priznao nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike i u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom", izjavio je danas izraelski amabasador u Srbiji Jahela Vilanau u jutarnjem programu TV Prva. Usledila je brza rekacija ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića koji je ovu tvrdnju izraelskog diplomate nazvao "svojevrsnim bezobrazlukom".  

"Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna", rekao Selaković za TV Prva.

"Odluka o priznanju Kosova prod pritiskom SAD, protiv interesa Izraela"

Sve je počelo tokom gostovanja izraelskog ambasadora u jutarnjem programu koji je  na pitaje da li bi Izrael povukao nedavnu odluku o priznanju nezavisnosti Kosova odgovorio odrično i dodao da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

Istovremeno, on je naveo da je odluka doneta pod pritiskom Amerike, ali i da to "urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom".

"Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je protiv naših interesa u Srbiji", rekao je on.

"Odvojeni sporazumi"

Upravo to je bilo povod za rekaciju Selakovića, koji se nakon gostovanja ambasadora, uključio u program TV Prva. On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao potpuno drugačiji papir od onoga koji je dat prištinskoj strani na potpis.

"Jasno se vidi da je Srbija potpisala sporazum s Vašingtonom, kao i tzv. Kosovo, odvojeno. U delu koji je Vučić potpisao navodi se da je Srbija saglasna da otvori predstavništvo u Jerusalimu do septembra i izmesti svoju ambasadu u Izraelu u taj grad, a u delu koje je potpisao Avdulah Hoti stoji da je Kosovo saglasno da se zahteva međusobno priznanje Srbije i tzv Kosova", objasnio je ministar Selaković.

On je dodao da je predsednik Srbije rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu da je uslov da Srbija preseli svoju ambasadu i otvori predstavništvo taj da Izrael povuče priznanje Kosova.

"Nema mogućnosti za povlačenje priznanja"

Govoreći o povlačenju priznanja, ambasador Izraela je istakao da  u ovom trenutku ne vidi tu mogućnost.

"Sporazum je postignut, Izrael je prizano Kosovo, a Kosovo će premisetiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će priznanje Kosova biti povučeno sve dok su obe strane to prihvatie u sporazumu", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto se poziva na Sporazum kada srpski zvaničnici to demantuju ambasador kaže da nije video papir.

"Zašto bih ja video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam", rekao je on.

Šta piše u sporazumima?

Predstavnici Beograda i Prištine potpisali u septembru prošle godine sporazume sa SAD. U verziji koju je potpisao Aleksandar Vučić tačka 16. glasi: "Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine".

U sporazumu Kosova i SAD, tačka 16 glasi: Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija