Politika

Kurti: Snabdevanje stabilizovano, poziv građanima da štede struju

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

13:50

Kurti: Snabdevanje stabilizovano, poziv građanima da štede struju
Kurti: Snabdevanje stabilizovano, poziv građanima da štede struju - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je stabilizovano snadbevanje električnom energijom i da su restrikcije gotovo prestale. Kurti je na Fejsbuku pozvao građane da štede struju koliko god je moguće.

"Kosovo je u energetskoj krizi. Visoke uvozne cene posledica su spoljnih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjih uzroka", naveo je Kurti.

S jedne strane, kako je rekao, cena energenata na berzi je porasla sedam puta, dok sa druge strane proizvodnja ne pokriva ni polovinu potrošnje na KiM.

"Ne postoji dobro rešenje u ovakvoj situaciji, smanjenje isporuka struje ili cena struje? Kosovo je mnogo ranije moralo više i bolje da razmišlja kako ne bi dospelo u ovako loše stanje", rekao je Kurti.

Ocenio je da postoje dva unutrašnja faktora koja su dovela do krize na KiM.

"Nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i sa pristupačnim cenama za domaćinstva i za industriju. Drugo, korupcija u vladi je postala uobičajena pojava, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i mreže za snabdevanje za samo 26 miliona evra", napisao je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija