Društvo

Elektroenergetski sistem stabilizovan, Atanacković: Rudari najzaslužniji za to

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2021

-

09:12

Elektroenergetski sistem stabilizovan, Atanacković: Rudari najzaslužniji za to
Elektroenergetski sistem stabilizovan, Atanacković: Rudari najzaslužniji za to - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Svi kapaciteti u termoelektranama su na mreži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje električne energije. Elektroenergetski sistem se stabilizuje i imamo dovoljno toplotne i električne energije, Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim javnim preduzećima u sektoru proizvodnje i distribucije, svakodnevno radi na tome da se sistem potpuno stabilizuje, rekla je Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je navela, nadležni i dalje rade kako bi sistem bio u potpusnosti stabilizovan, ali i kako bi se sačuvala energetska bezbednost, ali i naglasila da su rudari ne mogu biti odgovorni za energetsku krizu.

"Ne možemo reći da je sistem stoprocentno stabilizovan, ali svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu. Država je pravovremeno reagovala i zahvaljujući tome što smo finansijski stabilni, sačuvali smo energetsku bezbednost. Hvala svim radnicima "Elektroprivrede", rudarima koji neprestano rade u teškim uslovima, oni su najzaslužniji za to što imamo dovoljno električne energije. Oni nisu i ne mogu biti odgovorni za krizu, za to je odgovorna uprava EPS-a", rekla je Atanackovićeva, a navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu formiralo Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i da su od menadžmenta "Elektroprivrede Srbije" dobijali pismene i usmene izveštaje o tome da je sve spremno za zimsku sezonu i da neće biti problema.

"Poslednjih godinu dana ukazujemo na to da se EPS-om loše upravlja, da planiranje nije adekvatno, da nema novih investicija, podsetiću da EPS nije izgradio nijedan elektroenergetski kapacitet 30 godina. Zato što uprava EPS-a nije na vreme planirala remonte, zato što nije bilo novih kapaciteta, nije bilo modernizacije postojećih, došli smo u ovu situaciju", izjavila je Atanacković.

Ona je ponovila da energetska kriza potresa ceo svet, kao i da cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420 evra, a početkom godine bio je 50.

"Ugalj koji koristimo je najlošijeg kvaliteta, to je lignit najniže kalorijske vrednosti, a ako hoćemo da budemo energetski bezbedna i nezavisna zemlja, moramo imati i druge izvore i OIE i gas i da razgovaramo o nuklearnoj energiji. Ukoliko u našem energetskom miksu imamo sve izvore, onda ćemo lako prevazići sve buduće energetske krize, a svakako da moramo da mislimo i na naredne generacije", rekla je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija