Politika

Stefanović: Srbija sa "kornetom" sada ima ubojito oružje

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

12:21

Stefanović: Srbija sa "kornetom" sada ima ubojito oružje
Nebojša Stefanović - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Protivoklopne rakete "kornet" ruske proizvodnje, koje su stigle u Srbiju, su impresivno sredstvo i Srbija sada ima jedno ubojito oružje, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

"Radi se o prenosivom protivoklopnom sistemu koji može da gađa svaki oklopni cilj, i tenkove i oklopne transportere i bunkere, i pokretne i nepokretne, na daljinama do osam kilometara što je zaista impresivna daljina i Vojska Srbija sada zaista ima jedno ubojito oružje", rekao je Stefanović za RTS.

Pojasnio je da "kornet" ima visok stepen probijanja, preko 1.200 milimetara posle reaktivnog oklopa.

"To je veoma defanzivno sredstvo kojim vi osiguravate da ne postoji niko ko može da ugrozi zemlju oklopnim vozilom ili da na bilo koji način misli da može da izvrši agresiju na Srbiju, a da ne zna da imamo adekvatno oružje za odgovor bilo koji tenk da se pojavi na našoj teritoriji", rekao je ministar.

Rakete "kornet" ići će, pre svega, u 72. specijalnu brigadu, biće instalirane na naše "miloše", ali i u druge jedinice koje Generalštab odredi kao noseće.

"Budžet naredne godine će biti veći"

Stefanović je dodao da će budžet za Vojsku Srbije sledeće godine biti veći od milijardu evra, navodeći da to nije samo povećanje budžeta nego strateško investiranje, kako bi se obnovile mogućnosti naše zemlje, industrije i vojske, ali da se opremimo i stranim naoružanjem.

Naveo je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se ulože 142 miliona evra u domaće fabrike, kao i narednih pet godina 1,25 milijardi evra za nabavku opreme i naoružanja iz domaće namenske industrije. Stefanović je najavio da će vojska u 2022. godini imati šest novih "nora", šest novih haubica, da se popuni jedan kompletan divizon.

"Mi ih do sada imamo 12, imaćemo 18 "nora", novih 12 "pasarsa", novih 18 "lazara", novih 20 "miloša", novih 10 "MRAP-ova" - to su oklopni transporteri sa najvišim nivooim zaštite, novih 2.000 kompleta balističke zaštetne opreme i 2.000 pušaka modularnih koje proizvodi "Zastava", naveo je Stefanović.

Pored toga, spomenuo je i tri Mi-17 helikoptera ruske prozvodnje, "mistral" rakete 18 setova koji će biti montirani na "pasarse", pet "malih miloša", 66 "hamera", 10 BVT-ova.

"To je samo ono što je vec plaćeno, ugovoreno i već se proizvodi najviše u domacim fabrikama", rekao je ministar i dodao da su ugovorena 22 nova radara, koji će stići u narednim godinama, i omogućiti da ratno vazduhopovstvo bude mnogo sposobnije da nadgleda celu teritoriju.

"Stići će nam četiri Mi-35 u narednim godinama, četiri helikoptera koja smo porucili iz Rusije. To su zaista zveri na nebu i naoružani veoma moćnim naoružanjem, dva transportna aviona CASA C-295 koji će umnogome pomoći da i naši momci i devojke iz ratnog vazduhoplovstva dobiju novu sposobnost, jer je to ozbiljan avion za transport, a i za padobrance veoma značajan", navodi Stefanović.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

Dodao je da će stići i 10 H-145 "Erbasovih" helikoptera i nove dve baterije "pancira" u narednim godinama.

Na pitanje koliko se isplati nabavka polovnih helikoptera Mi-35 od Kipra, Stefanović kaže da Ratno vazduhoplovstvo daje procenu, a sve zavisi po kojim cenama će se dobiti.

"Kada se dogovaramo o tome, to nije samo kupovina. Dogovaramo se o setovima za modernizaciju i remont, ugrade im se potpuno novi delovi. Detaljni i kompletni remont se radi tako što se sve skine s njih, stave novi delovi i vi dobijete novi helikopter, ali vi u tom zahtevu tražite modernizaciju i nivo koji je vama potreban", objasnio je Stefanović.

Onda se, kaže, izračuna koliko košta taj helikopter, remont i modernizacija sa setom rezervnih delova, sa setom naoružanja i sa kapacitetima za smeštaj.

"To jeste jedan od problema koje imamo, trudimo se da ubrzano radimo na izgradnji hangara i hala za smeštaj svega toga", rekao je Stefanović.

Kada sve to izračunate, onda vidite da li nam se to isplati ili ne, ali postavlja se tu još nekoliko pitanja - imate li bolju opciju, alternativu, nešto povoljnije, brže, efikasnije...,dodao je Stefanović.

Ističe da je procena za sada da će nama to odgovarati, ali da će Ratno vazduhoplovstvo imati poslednju reč o tome. Kada je reč o lovačkoj avijaciji i tome da li ćemo imati mogućnost da biramo ruske ili francuske avione, Stefanović kaže da je u svakom slučaju u pitanju ogroman novac, kao i da su strateška razmatranja u tom smislu u toku.

"Ono što je Ratno vazduhoplovstvo reklo predsedniku, oni su se opredelili u ovom trenutku više da se uzmu "rafali" francuske prizvodnje, ali kada budemo uradili sve analize, videćemo za šta će se vojska opredeliti", zaključio je Stefanović.

Komentari (0)

Srbija