Politika

Energetska kriza na Kosovu - Skupština bez kvoruma za proglašenje vanrednog stanja, za praznike pomoć iz Albanije

Komentari

Autor: Kossev, Euronews Srbija

28/12/2021

-

22:29

Energetska kriza na Kosovu - Skupština bez kvoruma za proglašenje vanrednog stanja, za praznike pomoć iz Albanije
Energetska kriza na Kosovu - Skupština bez kvoruma za proglašenje vanrednog stanja, za praznike pomoć iz Albanije - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Vanredna sednica Skupštine Korova na kojoj je trebalo da bude doneta odluka o proglašavanju vanrednog stanja zbog energdetske krize prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a nastavlja se sutra u 11 časova, javila je reporterka Euronews Srbija.

Moguću odluku vlade u Prištini da uvede vanredne mere, ministarka privrede Artane Rizvanoli opravdala je time da ukoliko takva odluka i bude doneta, ona "neće značiti i to da će odmah biti preduzete restriktivne mere".

"To ne znači da se restriktivne mere preduzimaju odmah, ali omogućava Vladi da preduzme mere u vezi sa uvođenjem ograničenja u snabdevanju potrošača ili uvođenjem posebnih obaveza za energetske kompanije", rekla je ona.

Rizvanoli odbacila je sve optužbe koje su stigle iz opozicionih partija na vanrednoj sednici skupštine i negirala navode da je vršila pritisak na Energetsku korporaciju Kosova (KEK).

Elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji je pred kolapsom, a nezapamćena energetska kriza dovela je do restrikcija koje, iako zamišljene kao dvočasovne, često traju i duže.

Apel da se racionalno troši

Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da isključuju kućne aparate čak i kada su bez napajanja, a vlasti iz Prištine tvrde da je razloga za ovakvu situaciju nekoliko.

Regulatorna kancelarija za energetku upozorila je danas da će energetska kriza na Kosovu trajati verovatno do aprila naredne godine, usled visoke cene na tržištu, za koju ne očekuje da će pasti.

Podsetimo, prošle nedelje kosovske vlasti najavile su dvočasovne restrikcije struje na celom Kosovu usled, kako su objasnili, preopterećenja mreže. Iako su inicijalno najavili jednodnevnu restrikciju, to se ipak nije dogodilo. Sve do juče restrikcije su bile svakodnevne, a uključile su i Sever, iako je bilo izjava zvaničnika i medijskih izveštaja o tome da Sever nije uključen u plan restrikcije.

Pomoć iz Albanije

Istovremeno, večeras je albanska ministarka energetike Albanije Beljinda Baljuku izjavila da su, nakon što je premijer Edi Rama pozvao da se pomogne Kosovu zbog nestašice struje, angažovani svi stručnjaci elektroprivrede u Albaniji da bi se ta pomoć realizovala.

Rama je ranije kazao da će Albanija naći načina da tokom 31. decembra i 1. januara pomogne Kosovu koje se nalazi u ozbiljnoj energetskoj krizi, preneo je prištinski "Reporteri".

Baljuku je kazala da su angažovani svi ljudski resursi da bi se našlo rešenje i pomoglo Kosovu u ovim prazničnim danima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija