Politika

Zaharova traži odgovor UN na odluku Prištine: Odluka protiv ruskog zvaničnika je pokušaj pritiska na Unmik

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

20:16

Zaharova traži odgovor UN na odluku Prištine: Odluka protiv ruskog zvaničnika je pokušaj pritiska na Unmik
Marija Zaharova - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija očekuje da će rukovodstvo Ujedinjenih nacija na odgovarajući način reagovati na akcije Prištine protiv predstavnika misije UN na Kosovu i Metohiji, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata.

Zaharova je ocenila da proglašavanje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata predstavlja nastavak provokacija Prištine kako bi se, kako je navela, zaoštrili međuetnički odnosi u regionu, diskreditovale UN i konstruktivna uloga Rusije na Balkanu.

Ona je osudila svaki pokušaj da se ograniči delatnost ili istisne misija UN sa KiM, "preduzimanjem agresivnih koraka koji mogu biti u suprotnosti sa duhom i slovom rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244".

"Očigledna je želja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku Prištine koja se sprovodi u područjima pokrajine gde žive Srbi", ocenila je Zaharova.

Ona je pozvala Unmik i KFOR da osiguraju bezbednost ruskih i drugih članova misije UN, u okviru svojih nadležnosti pod rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

"Očekujemo da će samovolja Prištine naići na odgovarajući kategoričan odgovor rukovodstva UN", navela je Zaharova, a prenosi TASS.

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc saopštila je 31. decembra da je, na zahtev premijera Aljbina Kurtija, donela odluku da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost tzv. Kosova.

Nakon reakcija ambasade Rusije i Kancelarije za KiM Vlade Srbije, stigao je i zvaničan odgovor iz Ujedinjenih nacija  u kojem se jasno ističe na status persone non grada nije primenljiv na zaposlene u UN.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija