Politika

Palmer: Non-pejperi ne znače ništa, ne verujem da će Kosovo pregovarati o granicama

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2021

-

12:53

Palmer: Non-pejperi ne znače ništa, ne verujem da će Kosovo pregovarati o granicama
Palmer: Non-pejperi ne znače ništa, ne verujem da će Kosovo pregovarati o granicama - Copyright EPA/ SALVATORE DI NOLFI

veličina teksta

Aa Aa

"Odbacujem te nasumične non-pejpere za koje niko ne prihvata odgovornost. Kada su u pitanju granice i teritorije, ne vidim to kao pitanje oko kojeg je Kosovo spremno da se angažuje, i verujem da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu kojima se treba pozabaviti", izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara SAD Metju Palmer, koji je zajedno sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom boravio u Beogradu i Prištini. 

Palmer je, u intervjuu za Blic,rekao da veruje da je moguće da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kuti stave potpis na dogovor već ove godine, ali da je to sve ipak na njima. 

"U poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo process, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred", ističe Palmer.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Istovremeno, on smatra i da je normalizacija odnosa cilj ovog dijaloga.

"Što se tiče SAD, mi vidimo međusobno priznanje kao ishod koji konačno ostavlja ovu temu u prošlosti, i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred. Ali, trebaće vremena za to i biće potrebno da se na tome naporno radi", rekao je.

Naglasio je i da je važno da Evropska unija jasno stavi do znanja da zemlje Zapadnog Balkana mogu da postanu članice, ukoliko urade težak posao.

Smatra da je dijalog centralni deo puta Srbije ka EU i da je potrebno da Srbija i Kosovo normalizuju odnose kako bi Evropi bili "privlačni partneri i perspektivni članovi", a uloga SAD da daju svoju podršku tome.

"Non-pejperi ne znače ništa"

Kada su u pitanju non-pejperi koji su u poslednje vreme preplavio region, Palmera ocenjuje da oni "ne znače ništa".

"Mnogo je stvari i tema oko kojih se može raspravljati, odbacujem te nasumične non-pejpere za koje niko ne prihvata odgovornost. Kada su u pitanju granice i teritorije, ne vidim to kao pitanje oko kojeg je Kosovo spremno da se angažuje, i verujem da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu kojima se treba pozabaviti. To su, na primer, nestale osobe, oblast oko koje obe strane mogu da dođu do dogovora", naglasio je.

Jedna od oblasti gde bi dogovor trebalo da bude postignut jesu i verski objekti Srpske pravoslavne crkve, a Palmer smatra da je važno da Srbi na Kosovu vide Kosovo kao svoj dom, a da je obezbeđivanje zaštite crkvene imovine na Kosovu važan deo toga. Osvrnuo se i na pitanje ugroženosti Manastira Dečani.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Manastir Dečani nije važan samo Srbima, to je deo zajedničkog kulturnog nasleđa celog čovečanstva. Nisam bio u Dečanima više od 20 godina, ovo je bila moja prva posetu manastiru posle dugo vremena. I ponovo sam posetio crkvu, i te freske u toj crkvi u Dečanima su, ja bih rekao, nešto najlepše u vizantijskoj umetnosti na čitavoj planeti. Ta crkva, kao umetničko delo, pripada svima nama. Važno je sačuvati i održati to umetničko nasleđe, i za Srbe i za stanovnike Kosova i za Amerikance. Jednako je važno, ja bih rekao, našem zajedničkom nasleđu da ta crkva i manastir i dalje budu živa manastirska zajednica. To je živi organizam, i to onaj koji ima neprocenjivu vrednost. I ne postoji nijedan jedini zvaničnik na Kosovu sa kojim sam razgovarao a da nije prepoznao vrednost Dečana kao kulturnog nasleđa. To je pitanje koje je veće od spora Srbije i Kosova, to je deo ljudske kolektivne kulture, i pripada svima nama", rekao je Palmer. 

"SAD neće odlučivati kako bi ZSO trebalo da funkcioniše" 

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, kratko je rekao da dogovor iz Brisela postoji, i da SAD neće odlučivati kako bi ZSO trebalo da funkcioniše. Rekao je da u narednom periodu treba da se. u razgovorima, precizira šta su specifičnosti, nadležnosti i mehanizmi ZSO.

"SAD ohrabruju, kao i do sada, punu implementaciju Briselskog dogovora, i svih njegovih oblasti uključujući i ZSO. Mi smo partneri, radićemo sa EU, putujem sa Lajčakom kako bih pokazao da EU i SAD stoje rame uz rame u ovom procesu i da treba da se sprovede dogovor koji će obe strane prihvatiti", rekao je.

Preporuka za vas

Kurti razgovarao sa Lajčakom i Palmerom: Dobrodošla koordinacija EU i SAD
Vučić posle razgovora sa Lajčakom i Palmerom: Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom

Komentari (0)

Srbija