Politika

Ski centar Brezovica registrovan i u kosovskom fiskalnom sistemu

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

20/01/2022

-

13:41

Ski centar Brezovica registrovan i u kosovskom fiskalnom sistemu
Ski centar Brezovica registrovan i u kosovskom fiskalnom sistemu - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za privatizaciju Kosova i Opština Štrpce izvršile su fiskalizaciju srpskog preduzeća Ski centar Brezovica, pa je ono prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova i posle 22 godine počelo da funkcioniše u novom sistemu. Da je društveno preduzeće Brezovica u „funkciji i punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova“ potvrdio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, a iz Opštine Štrpce je saopšteno da je „fiskalizacija bila obavezna jer bi rad Ski centra bio doveden u pitanje da do nje nije došlo“.

Izvor Euronewsa iz opštine Štrpce navodi da je ovo preduzeće registrovano kao i ostale firme, da su radnici zaštićeni u svakom pogledu, da nisu izgubili pravni status koji su imali i još imaju u srpskoj firmi “Inex” i da se ne radi ni o kakvom preuzimanju Ski centra Brezovica. 

Ipak, kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da ova registracija znači i promenu vlasništva.

“Ski centar Brezovica prešao je u vlasništvo Kosovske agencije za privatizaciju (KPA), što je jedan od najvećih uspeha novog borda te institucije. Sada je društveno preduzeće 'Brezovica' pod punom kontrolom Kosova. Da do toga nije došlo, bilo bi pitanje da li bi ski centar mogao da bude u funkciji”, rekao je Kurti prilikom posete Agenciji za privatizaciju.

Prelazak Ski centra Brezovica u finansijski i pravni sistem Kosova znači da je otvoren put za njegovo funkcionisanje, kao i za, kako je rekao, “vladina i državna ulaganja”, tvrdi kosovski premijer.

Ski-centar Brezovica doo, sa sedištem u Beogradu, u vlasništvu Skijališta Srbije, registrovan je u Agenciji za privatizaciju Srbije maja 2008. godine, dok je drugi osnivač Holding kompanija za finansijski inženjering i usluge „Fond Ineks-Intereksport“ ad u restrukturiranju, sa ulogom od 82,33 odsto Brezovice. 

Pravni status ovog ski centra je već godinama sporan za kosovske institucije, jer je sva imovina na teritoriji Kosova, po njihovom mišljenju, vlasništvo Kosova. Do sada je preduzeće bilo registrovano samo u Srbiji. 

Savić: Vlasnička struktura nije promenjena

Ipak, kako za Euronews Srbija objašanjava Igor Savić, šef kabineta gradonačelnika Štrpca, vlasnička struktura preduzeća nije promenjena niti Kosovska agencija za privatizaciju ima udeo u vlasništvu. Agencija, kako navodi, za sada SKI centar drži pod direktnim upravljanjem što se u skorije vreme može i promeniti jer postoji inicijativa da ski centar pređe pod upravu lokalne samouprave.

"Društveno preduzeće Inex je postojeće preduzeće registrovano u Unmik sistemu po Rezoluciji 1244 i kasnije predato pod upravu Kosovskoj agenciji za privatizaciju. Dakle ne postoji novo preduzeće i ništa se nije promenilo u tom smislu osim što je imenovan novi upravni odbor koji čine lokalni stanovnici Štrpca - njih šestorica - od koji su četvorica Srbi, a  dvojica Albanci", navodi Savić.

Euronews/Anđelka Ćup

 

 

On dodaje da je svo zemljište na kojem se ski centar nalazi sa svim svojim objektima vlasništvo opštine Štrpce, te se opština ne zalaže za bilo kakav vid privatizacije nego za sistem poslovanja po principu javno-privatnog partnerstva. 

"Nama kao lokalnoj samoupravi je cilj da ski centar pređe u nadležnost opštine i mi ćemo otpočeti proceduru i nadamo se da će do toga doći u narednom periodu. Smatramo da je to moguće i naravno za taj proces će nam biti potrebna podrška svih zainteresovanih strana koje žele da se konačno reši problem oko ski centra", kaže Savić. 

On ističe da je trenutno najveći benefit od registracije to što su radnici DP Inex Šar planina pravno zaštićeni i mogu da rade bez ikakve bojazni da će se prema njima sprovesti bilo kakva akcija od strane bezbednosnih struktura. 

"Kada je u pitanju finansijski aspekt, kao i svako drugo preduzeće i DP Inex Šar planina ima svoje finansijske pravilnike u vezi sa poslovanjem i sva sredstva prihodovana u ovom preduzeću koristiće se za redovno obavljanje poslovanja, isplatu zarada, plaćanju dažbina itd", navodi Savić.

Petković: Nastavljamo da se borimo za "Brezovicu" i pomažemo radnike

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas, povodom odluke Kosovske agencije za privatizaciju da formira društveno preduzeće "Brezovica", da taj ski centar nije predat Prištini, kao i da će Beograd nastaviti da se bori za "Brezovicu" i pomaže upravu i radnike.

Petković je gostujući na TV Tanjug rekao da je odluku KAP-a još jedna jednostrana akcija Aljbina Kurtija, ali i da su se toj vesti kod nas obradovali oni koji su bili na vlasti kada je formirana ta agencija, koja je izvršila uzurpaciju sve srpske imovine i firmi, a pogotovo južno od Ibra na KiM.

Takođe, poručio je da su sve odluke KAP-a protivpravne, jednostrane i donete mimo pravih vlasnika.

"Mi ništa nismo predali po pitanju ski centra Brezovica i nastavljamo da podržavamo sve naše radnike i upravu. I pomagaćemo ski centar Brezovica, kao i što smo pomagali svih ovih godina. Naši ljudi u Štrpcu i Sirinićkoj župi mogu da budu mirni i spokojni", naglasio je Petković.

Napomenuo je da je ski centar "Brezovica" jedno od preduzeća koje je "žila kucavica" opstanka našeg naroda na tom delu KiM.

"Nastavljamo da pomažemo ski centar Brezovica, ali pomoći ćemo da pravi vlasnici, a to su Skijališta Srbije i Ineks - Intereksport u Beogradu, potraže svu potrebnu pravnu zaštitu kako bi u imovinskom smislu zaštitili ski centar", naveo je Petković.

Podsetio je da to nije prvi put da država i Kancalarija za KiM štiti "Brezovicu", pošto je pre nekoliko godina zaustavljena protivpravna privatizacija ski centra, kada su za njega bili zainteresovani strani investitori.

"Obavestili smo konzorcijume i investitore da nemaju pravo na to i kada su oni shvatili da su pravi vlasnici Skijališta i Ineks - Intereksport, povukli su se", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Komentari (0)

Srbija