Politika

Portparol prištinske Vlade sastanak u Briselu vidi kao određivanje budućeg dijaloga, Kosovska opozicija traži platformu

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2021

-

15:29

Portparol prištinske Vlade sastanak u Briselu vidi kao određivanje budućeg dijaloga, Kosovska opozicija traži platformu
Portparol prištinske Vlade sastanak u Briselu vidi kao određivanje budućeg dijaloga, Kosovska opozicija traži platformu - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Portparol prištinske Vlade Perparim Krieziu naveo je za KosovaPress da će sastanak u Briselu biti održan samo radi određivanja budućeg dijaloga, za koji naglašava da će sigurno biti platforma i strategija kada za to dođe vreme.

"Što se tiče sastanka sredinom ovog meseca, ovaj sastanak nije sastanak dijaloga, već je sastanak za sledeći dijalog", rekao je on.

Istakao je da će za sledeći dijalog sigurno postojati platforma i strategija.

"To je rani proces i korak ka činjenici da je ono što se desi sredinom ovog meseca samo rasprava o budućnosti dijaloga, a ne dijalog u okviru tog prethodnog procesa. Kada se postigne dogovor o novom poglavlju dijaloga, biće potrebnih dokumenata u kojima će vlada biti pripremljena u vezi sa ovim procesom, navodi Krieziu, prenosi RTK 2.

On je ukazao da treba imati u vidu da su neki dokumenti možda javni za raspravu, ali da neki zbog osetljivosti sadržaja ne mogu biti deo javne rasprave.

Traži se platforma za dijalog

Poslanica ABK Time Kadrijaj zahteva od premijera Aljbina Kurtija da donese platformu za dijalog u Skupštini, pre odlaska u Brisel i održavanja sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Violjeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta takođe traži platformu za dijalog.

"Mi kao KDI pozvali smo vladu da pripremi platformu i strategiju za dijalog. Bilo bi dobro da imamo pisani dokument koji jasno artikuliše stav Kosova o ovom procesu. Gde je analiza već postignutih sporazuma o dijalogu koji sa terena prikupljaju informacije o tome šta se dogodilo i koliko su oni primenjeni tako da država Kosovo ima sve informacije pre nastavka dijaloga sa Srbijom“, kaže ona, prenosi RTK.

Sredinom juna, kosovski premijer Aljbin Kurti treba da se sastane u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takav sastanak Kurti je odbio u maju.

Da bi se pripremio za sastanak, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer posetili su i Beograd i Prištinu ove nedelje.

Preporuka za vas

Palmer i Lajčak sa Vučićem iza zatvorenih vrata, diplomatska aktivnost na vrhuncu uoči nove runde dijaloga
Lajčak i Palmer u Prištini: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Beograda u Prištine

Komentari (0)

Srbija