Politika

Stefanović u Londonu: Značajni potencijali za dalju saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

08:34

Stefanović u Londonu: Značajni potencijali za dalju saradnju
Stefanović u Londonu: Značajni potencijali za dalju saradnju - Copyright Mnistarstvo odbrane Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji se u britanskom parlamentu sastao sa šefovima Komiteta za odbranu i Grupe za Srbiju, poručio je da ovakvi razgovori doprinose daljem razvoju saradnje dveju zemalja za šta, kako je ocenio, postoje značajni potencijali.

Stefanović se u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske sastao sa predsedavajućim Komiteta za odbranu Elvudom Tobajasom i predsedavajućim Parlamentarne grupe za Srbiju Donjeg doma Parlamenta Endrjuom Bridžinom, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ovakvi razgovori, prema rečima Stefanovića, predstavljaju ne samo priliku da se u konstruktivnom dijalogu razmene mišljenja o aktuelnim temama, već doprinose međusobnom razumevanju i daljem razvoju saradnje dveju zemalja.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom vojno-vojnom saradnjom, ističući zajedničke obuke i treninge pripadnika dve vojske, koji doprinose jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, i zajedničko učešće u misijama UN i EU.

Ministar je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, čiji je glavni spoljnopolitički cilj članstvo u Evropskoj uniji.

On je naveo da je naša zemlja posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i ekonomskom razvoju, što nedvosmisleno pokazuje i inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan", usmerena na dosezanje boljeg životnog standarda svih građana i izgradnju partnerskih odnosa i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Predsedavajući Komiteta za odbranu Parlamenta, Elvud Tobajas, ocenio je da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri, posebno u oblasti odbrane, ali da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje.

Tobajas je, kao i Bridžin na odvojenom sastanku, ocenio da Srbija ima značajnu ulogu u stabilnosti našeg regiona i da je ekonomska saradnja oblast u kojoj postoji najviše prostora za unapređenje odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

Predsedavajući Parlamentarne grupe za Srbiju Bridžin ovom prilikom istakao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo opredeljeno za razvoj saradnje sa Srbijom, zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija