Politika

Stefanović razgovarao sa izaslanikom britanske Vlade za Zapadni Balkan: Zabrinutost zbog nepredvidivih poteza Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

18:51

Stefanović razgovarao sa izaslanikom britanske Vlade za Zapadni Balkan: Zabrinutost zbog nepredvidivih poteza Prištine
Stjuart Pič i Nebojša Stefanović - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, razgovarao je sa specijalnim izaslanikom britanske Vlade za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Ističući dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, ministar je ukazao na nastojanje naše zemlje da razvija i unapređuje odnose sa svim partnerima, u skladu sa sopstvenim interesima, a radi jačanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Naglasio je Srbija nastoji da razvija dobrosusedske odnose i ostane snažan faktor regionalne stabilnosti, a britanskog izaslanika upoznao je i sa inicijativom predsednika Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan koja, kako je ocenio, nedvosmisleno potvrđuje opredeljenost Srbije za izgradnju stabilnog, bezbednog i razvijenog regiona.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog nepredvidivih poteza privremenih prištinskih institucija koji su usmereni na zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji, ali i predstavljaju pretnju stabilnosti čitavog regiona. On je podsetio i ovom prilikom da je formiranje takozvane kosovske vojske u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima.

Specijalni izaslanik Pič pozdravio je posvećenost Beograda dijalogu, ističući da Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti podržava stavove visokog predstavnika EU Miroslava Lajčaka po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

Pič je iskazao podršku procesu evropskih integracija i zabrinutost zbog mogućih destabilizacija Zapadnog Balkana, dodajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastojati da zadrži svoju neutralnu poziciju i objektivno tumači događaje u regionu.

On je, takođe, ukazao na značaj uloge Republike Srbije kao faktora očuvanja regionalne stabilnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija