Politika

Priština vodi istragu protiv funkcionera Srpske liste - terete ih za neredovno prijavljivanje imovine

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

27/01/2022

-

20:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv nekoliko funkcionera iz redova Srpske liste zbog, kako je navedeno, neredovnog prijavljivanja imovine i primanja koja ostvaruju na raznim pozicijama, na lokalnom i centralnom nivou, u sistemu Republike Srbije i kosovskom sistemu. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, nekoliko poslanika kosovskog parlamenta, gradonačelnika kosovskih opština i direktora firmi koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, deo su spiska onih protiv kojih prištinska Agencija za borbu protiv korupcije vodi istragu.

"Ta inicijativa je pokrenuta i takva inicijativa je pokrenuta prema puno drugim zvaničnicima i to godinama, koji nisu prijavili imovinu i mislim da tu nema ničeg što bi se moglo smatrati diskriminirajuće", rekao je za Euronews Srbija profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu.

Da je korupcija prisutna na Kosovu, pokazuju mnoga istraživanja.

"Ne mislim da je to konkretno pritisak na srpsku zajednicu, već smatram da tu verovatno postoje osnovane sumnje za to, ali to, ponavljam, nije nešto što je specifično za kosovske Srbe već se to dešava u ogromnoj meri na jugu Kosova", istakao je direktor RTV KIM Isak Vorgučić.

On dodaje i da "korupcija nije nešto što je tipično za srpsku zajednicu na Kosovu", kao da je "pre svega specifična za Kosovo kao društvo".

"To je u više međunarodnih istraživanja ocenjeno tako i na to svi apeluju neprestano, uključujući i zemlje Kvinte, koje o tome s vremena na vreme daju saopštenja", kaže Vorgučić.

Jedna osoba - više radnih mesta

Na Kosovu i Metohiji, "javna je tajna" da veliki broj zvaničnika Srpske liste ima po dva i više više radnih mesta.

"Građanima je poznato to da zvaničnici sada u ovom slučaju govorimo o zvaničnicima Srpske liste. Imaju, dosta njih imaju duplirane funkcije, čak trostruke i višestruke, uključujući i privatne poslove. To građane veoma iritira, to je ono što mogu da podelim kao utisak, naročito kada vide zvaničnike koji se nalaze na više funkcija", kaže urednica portala Kossev Tatjana Lazarević.

Primeri su brojni - u isto vreme ministar u jednom sistemu, a u drugom direktor i profesor, u isto vreme gradonačelnik ili gradonačelnica u jednom, a u drugom direktor ili predsednik privremenog organa, odbornik u jednom, direktor u drugom sistemu - a sistemi se pravno ne prepoznaju.

"Ako se pogleda na to da se nije uopšte prijavljivalo ranije, taj pomak se vidi, ali ako se analizira celo pitanje sa aspekta odgovornosti pojedinca, i te kako su pali na ispitu. Dakle, nema šta oni da čekaju da ih sistem na to opomene, oni znaju šta im je obaveza kao vršioci javnih funkcija", ističe Lazarević.

Obe antikorupcijske agencije, i srpska i kosovska, kao i obe vlade znaju za dupla primanja pojedinih funkcionera koji u isto vreme ostvaruju prihode u navodnoj državi koju ne priznaju i matičnoj državi čije institucije na teritoriji koja je njihova samo po Ustavu, skoro pa i ne funkcionišu.

Ostaje pitanje, da li nadležni organi znaju da postoje i zvaničnici koji u istom sistemu imaju dupla radna mesta, što je protiv zakona.

Komentari (0)

Srbija